Úsvit přímé demokracie

22. 11. 2013 17:50
Úsvit přímé demokracie je politické hnutí Tomia Okamury, které vzniklo v červnu 2013. Mediálně známý podnikatel a senátor Tomio Okamura ho založil s cílem zasáhnout do parlamentních voleb.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Nohl

Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury je původní název z roku 2013. O rok později došlo k přejmenování, kdy z názvu zmizelo jméno zakladatele. Důvodem je to, že strana se již etablovala na politické scéně a nepotřebuje odkazovat k jeho osobě.

Strana se poprvé účastnila voleb do Poslanecké sněmovny, počítalo se však s původním termínem voleb. Kvůli politické krizi však došlo v srpnu 2013 k rozpuštění Sněmovny a v říjnu téhož roku proběhly předčasné volby.

Nově vzniklý Úsvit slavil úspěch hned napoprvé. Ve volbách obdržel 6,88 % hlasů a ve Sněmovně získal 14 mandátů. Do vlády však nevstoupilo, setrvává v opozici.

Zajímavostí je, že hnutí má zatím více poslanců než členů, kterých je v současné době pouze devět. Ve Sněmovně za Úsvit usedli tři jeho členové, sedm nestraníků a čtyři členové jiných politických subjektů (VV a Občané 2011).

Hnutí chce prosadit prezidentský systém, odvolatelnost politiků a jejich osobní, hmotnou a trestní odpovědnost, dále zákon o obecném referendu, přímou volbu poslanců, starostů a hejtmanů.

V květnu 2014 se Úsvit účastnil voleb do Evropského parlamentu. Kampň založil na protiimigrační rétorice. Volebním lídrem byla původně advokátka Klára Samková, ale těsně před volbami byla její kandidatura zrušena kvůli podezření z klamání jedné bankovní instituce. Pětiprocentní hranici strana nepřekročila a víc hlasů získali Piráti i Strana zelených.

Poslanci zvolení v roce 2013:

 

Právě se děje

Další zprávy