LIDEM

Aktualizováno 8. 8. 2013 12:57
LIDEM je strana vzniklá z popudu tehdejší vicepremiérky Karolíny Peake.
LIDEM
LIDEM | Foto: LIDEM

LIDEM je politická strana v Poslanecké sněmovně, která však neprošla volbami. Byla založená na jaře 2012. Za jejím vznikem stojí tehdejší vicepremiérka a předsedkyně Legislativní rady vlády Karolíny Peake, která se stala i předsedkyní nové strany. 7. sprna 2013 po hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka, z něhož odešla, rezignovala na svou funkci a o novém vedení má rozhodnout republiková rada.

Vznik strany

Peake ohlásila vznik nového uskupení 17. dubna 2012, kdy po dlouhotrvající politické krizi Věcí veřejných, jež vyvrcholila vynesením rozsudku nad poslanci VV Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou]], ze strany odešla.

Následovali ji další bývalí členové VV - ministr dopravy Pavel Dobeš, ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský a poslanci Lenka Andrýsová, Dagmar Navrátilová, Viktor Paggio, Jana Suchá, Jiří Rusnok, Martin Vacek a Radim Vysloužil.

Odchod ze strany zdůvodnili svým nesouhlasem s politikou, kterou VV prosazovaly vůči svým koaličním partnerům. Společně se nechali slyšet, že hodlají nadále pokračovat v plnění koaliční smlouvy. VV přešly do opozice, koaličním partnerem ODS a TOP 09 se pak stala strana LIDEM.

Název strany vychází ze slovního spojení "liberální demokraté" a straně ho údajně navrhl jeden z uživatelů sociální sítě Facebook.

Vedení strany

Ustavující sjezd strany, na kterém bylo zvoleno její vedení, se konal 3. listopadu 2012. Předsedkyní strany byla zvolena Karolína Peake. První místopředsedkyní se stala poslankyně Dagmar Navrátilová, dalšími místopředsedy poslanci Viktor Paggio a Jiří Rusnok a také člen strany Jiří Neumann. Ustavujícího sněmu se zúčastnilo sedmdesát delegátů, přičemž strana má k tomuto datu okolo sta členů.

Členové Nečasovy vlády

Karolína Peake - místopředsedkyně vlády, předsedkyně Legislativní rady vlády
Kamil Jankovský - ministr pro místní rozvoj (není poslancem)
Pavel Dobeš - bývalý ministr dopravy (není poslancem)

Poslanci:

 

Právě se děje

Další zprávy