Miroslav Toman

1. 7. 2013 23:35
Miroslav Toman ml. je český podnikatel a prezident Potravinářské komory ČR. V roce 2013 se stal ministrem zemědělství ve vládě Jiřího Rusnoka, většinu času v demisi.
Miroslav Toman
Miroslav Toman | Foto: Aktuálně.cz

Miroslav Toman ml. je český podnikatel a prezident Potravinářské komory ČR.

V roce 2013 se stal ministrem zemědělství ve vládě Jiřího Rusnoka. Přestože od srpna 2013 v demisi, vládli Rusnokovy ministři až do ledna 2014, kdy prezident Zeman jmenoval řádnou vládu vzešlou z předčasných voleb. Tomana na ministerstvu vystřídal Marián Jurečka z KDU-ČSL.

V předčasných volbách do Poslanecké sněmovny kandidoval jako nestraník za SPOZ. Strana ho postavila do čela ústecké kandidátky. SPOZ však nezískala žádné poslanecké křeslo.

Životopis Miroslava Tomana

Miroslav Toman je syn československého ministra zemědělství, který v osmdesátých letech působil ve vládě Lubomíra Štrougala. Absolvoval střední zemědělskou školu, poté Vysokou školu zemědělskou v Praze (dnes Česká zemědělská univerzita). Při studiu pracoval jako technik v JZD Tečovice.

Po studiích pracoval v zemědělských společnostech Agrotec Hustopoče a Agrotrade. V letech 1996 až 2001 působil jako obchodní rada na velvyslanectví ve Washingtonu a v Bratislavě.

Do politiky Toman vstoupil v roce 2002, kdy se stal náměstkem ministra zemědělství. Při jednání o přistoupení ČR k EU byl hlavním agrárním vyjednavačem. Poté zastával funkci prvního náměstka tří sociálnědemokratických ministrů zemědělství.

V roce 2007 byl zvolen do čela Potravinářské komory ČR, zasedá také v představenstvu Hospodářské komory ČR a Agrární komory ČR a je členem dozorčí rady Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu.

Miroslav Toman se narodil v roce 1960.

 

Právě se děje

Další zprávy