Ladislav Jakl

8. 7. 2012 17:23
Ladislav Jakl je ředitelem politického odboru Kanceláře prezidenta republiky, hudebník a novinář.
Ladislav Jakl.
Ladislav Jakl. | Foto: Ludvík Hradilek

Ladislav Jakl je ředitelem politického odboru Kanceláře prezidenta republiky, hudebník a novinář.

Jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky je zároveň tajemníkem prezidenta (od roku 2003). Tajemník odpovídá za styk prezidenta republiky s veřejností (v rozsahu daném zmocněním prezidenta republiky a na základě jeho přímých pokynů).

Ladislav Jakl vystudoval Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy, pracoval v různých profesích od závozníka po vedoucího kulturního střediska.

Po roce 1989 byl postupně poslancem ČNR, vedoucím Úřadu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a novinářem v Lidových novinách.

Od tzv. Sarajevského atentátu v roce 1997 je blízkým spolupracovníkem Václava Klause.
(Pozn.: V pátek 28. listopadu 1997 předstoupili před novináře vlivní členové ODS Jan Ruml a Ivan Pilip. Přečetli předem připravené prohlášení, v němž vyzvali Václava Klause k odstoupení z čela ODS. Jelikož Klaus byl v té době pracovně v Sarajevu, hovoří se o této události jako o tzv. Sarajevském atentátu. Právě ten odstartoval politickou krizi, která vyústila v demisi vlády, sestavení úřednického kabinetu a skončila předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny. Po nich ODS uzavřela opoziční smlouvu se svým hlavním rivalem - sociální demokracií v čele s Milošem Zemanem. (Zdroj: ČT24)

Ladislav Jakl je také rockový hudebník a autor, aktivně hraje desítky let, především se svými kapelami Etal a Folimanka Blues.

Je autorem mnoha set článků a esejů o české i mezinárodní politice, o médiích, a také mnoha sloupků či fejetonů.

V červnu 2012 se Jakl rozhodl vstoupit do boje o post prezidenta republiky. Nominovala ho neparlamentní Strana svobodných občanů, která pro svého kandidáta začala sbírat potřebných 50 000 podpisů. DO 6. listopadu, kdy se přihlášky uzavíraly, to však nezvládla.

Ladislav Jakl se narodil 17. prosince 1959 v Chebu. Žije s partnerkou Radkou Raffelovou, vychovává syna Matěje.

 

Právě se děje

Další zprávy