Program vlády - Justice

Aktualizováno 9. 8. 2010 14:49
Prioritou vlády v oblasti justice je rekodifikace civilního práva do nového občanského zákoníku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Prioritou vlády v oblasti justice je rekodifikace civilního práva do nového občanského zákoníku, který sjednotí stávající roztříštěné úpravy, z nichž většina pochází z legislativní vlny 60. let minulého století. Vláda se zaměří na dopracování a opětovné předložení nového občanského zákoníku, společně s ním navrhne nový zákon o obchodních společnostech a družstvech a zákon o mezinárodním právu soukromém.

Vláda se zavazuje předložit v návaznosti na nově přijatý trestní zákoník nový trestní řád.

Vláda se zaměří na pokračování elektronizace justice, zejména projektu tzv. datových schránek, zavedení elektronického trestního řízení, elektronického soudního spisu a elektronického zveřejňování judikatury. Dokončena bude elektronizace tvorby práva (elegislativa) a projekt bezplatné, veřejně přístupné elektronické Sbírky zákonů (e-Sbírka).

Pro efektivnější justici je třeba novelizovat řadu právních předpisů, které by její fungování usnadnily, právním sporům předcházely, případně činily právní pomoc finančně dostupnější. Z tohoto důvodu se vláda zavazuje předložit nový zákon o mediaci v netrestních věcech a nový zákon o bezplatné právní pomoci s povinným zapojením uchazečů o vstup do právních profesí. Vláda se dále zavazuje na základě učiněné analýzy provést opatření ke snížení nadbytečné soudní agendy a v některých případech k odejmutí rozhodovací pravomoci
soudů, například převedením této pravomoci jinému státnímu nebo nestátnímu orgánu nebo subjektu či v případě její zbytnosti jejím zrušením.

Vláda chce řešit chronickou přetíženost Nejvyššího soudu omezením dovolacích důvodů a preferencí jeho role sjednotitele judikatury.

Vláda se dále zaměří na zkrácení lhůt pro některé typy soudního řízení při zachování rovného postavení stran soudního sporu tak, aby nedocházelo ke zbytečným průtahům v řízení.

Vláda upraví soudní poplatky v závislosti na druhu projednávané věci při nutnosti zajistit nediskriminační přístup občanů a podnikatelů ke službám soudů.

Vláda si dále bere za cíl znovelizovat zákon o rozhodčím řízení, a to zejména v oblasti pravidel pro využívání rozhodčích doložek a v požadavcích na osoby rozhodců, včetně jejich odpovědnosti, evidence a minimální správy.

Co se týče dohledu nad výkonem právních povolání, vláda se zavazuje zvýšit dohledovou činnost Ministerstva spravedlnosti v oblasti kárné odpovědnosti a navrhnout opatření, která posílí osobní odpovědnost soudců a státních zástupců za zaviněnou škodu a umožní rychlejší a důslednější projednání jejich kárných deliktů.

Vláda vnímá funkci soudce jako vrchol všech právnických profesí, a proto zpřísní požadavky na jejich jmenování zavedením podmínky nejméně pětileté právní praxe, z toho nejméně tři roky mimo justici. Zvyšovat se budou počty vyšších soudních úředníků a asistentů a navrhneme zvyšování jejich ohodnocení na základě možností rozpočtu.

Současně s tím hodlá vláda posílit princip odborného celoživotního vzdělávání soudců, stejně tak další vzdělávání ostatních zaměstnanců soudu se zaměřením na oblast využití informačních komunikačních prostředků.

Vláda se rovněž zaměří na postavení státního zastupitelství, provede změny příslušných předpisů tak, aby posílila jeho nezávislost a odpovědnost za výkon svěřené pravomoci. Dojde ke změně způsobu jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců, a to uzákoněním výkonu funkce na dobu určitou, ke změně způsobu dohledové pravomoci nadřízených, změně způsobu a formy ukládání závazných pokynů a v neposlední řadě rovněž změně způsobu přidělování případů.

Vláda se zaměří i na ostatní právnické profese, zvýší dohled nad soudními znalci a tlumočníky, exekutory, notáři a insolvenčními správci. Vláda odstraní průtahy v řízení u notářů a zvýší konkurenční prostředí v jejich stavu zvýšením počtu notářských úřadů. Vláda připraví nový zákon o znalcích a tlumočnících.

Vláda se zavazuje posílit zřizování specializovaných soudních senátů a specializovaných útvarů státního zastupitelství zejména v oblasti boje proti korupci a závažné finanční kriminalitě tak, aby o těchto případech rozhodovali zkušení a speciálně proškolení soudci a státní zástupci. Dále se vláda zavazuje zpřísnit tresty za korupci u úředních osob.

Vláda se zavazuje posílit postavení obětí trestné činnosti a zvýšit restitutivní (ochrana nároků poškozených) úlohu trestního řízení, včetně zavedení práva poškozeného žádat náhradu nehmotné újmy.

Novelou trestního řádu vláda rovněž hodlá zmírnit dopady tzv. „náhubkového zákona“ s cílem umožnit poskytování informací v případech, kdy veřejný zájem převáží nad zájmem skupinovým či soukromým.

Vláda se zavazuje navrhnout opatření, která umožní vytvořit materiálně technické podmínky pro další zaměstnávání vězňů ve výkonu trestu.

Vláda se zavazuje provést analýzu efektivity organizace soudnictví a čtyřstupňové soudní soustavy a navrhnout možnosti jejího zjednodušení, dále také prověřit efektivitu působnosti soudcovských rad jako orgánů soudcovské samosprávy a možnosti jejich posílení.

Projděte si kompletní program vlády, kapitolu po kapitole.

 

Právě se děje

Další zprávy