Holešovská výzva

19. 3. 2012 17:23
Iniciativa s názvem Holešovská výzva představuje volné sdružení občanů a občanských iniciativ, které požaduje demisi vlády a prezidenta České republiky Václava Klause.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Iniciativa s názvem Holešovská výzva představuje volné sdružení občanů a občanských hnutí, které požaduje demisi vlády a prezidenta České republiky. Na jejich místo by podle iniciátorů celé akce měla být dosazena dočasná vláda odborníků. Představitelé Holešovské výzvy vyzvali vládu, aby do konce února 2012 odstoupila.

Následovala série demonstrací, které se 15. a 16. března 2012 konaly ve většině velkých českých měst. V Praze podle policejních odhadů protestovalo asi 2 500 lidí, v Brně potom počet demonstrantů dosáhl až 4 000.

Mezi další požadavky Holešovské výzvy patří také zastavení vládních reforem ve zdravotnictví, školství či sociální sféře, přerušení církevních restitucí nebo odvolání podpisu smlouvy ACTA. Veškeré požadavky iniciativy měly být splněny do konce února, to se však nestalo.

Početné demonstrace a značně medializovaná kauza upoutala i pozornost vlády. Na protesty reagoval například šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, který prohlásil, že by vláda měla námitkám lidí, odborů i opozice naslouchat. Holešovskou výzvu staví Sobotka do souvislosti s nebezpečím růstu sociálního napětí. Jiný názor zastává místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle jeho slov byly současné protesty Holešovské výzvy namířeny proti demokratickému systému, a ne proti vládě a jejím krokům.

V reakci na nezájem vlády byla 15. dubna 2012 zorganizována protivládní shromáždění v Praze a dalších městech. Zúčastnily se jich stovky lidí. Masivní demonstrace z poloviny března, kdy vyšly do ulic tisíce protestujících, se však zopakovat nepodařilo.

S Holešovskou výzvou se také pokoušejí spojit další iniciativy, mezi které patří například Českomoravské konfederace odborových svazů nebo sdružení ProAlt.

Holešovská výzva představila v srpnu 2012 svého kandidáta na prezidenta, který má zajistit naplnění myšlenek této iniciativy. Je jím Slávek Popelka, přirozená autorita, vůdce a symbol myšlenek Holešovské výzvy, jak jej na svých facebookových stránkách představitelé HV označili.

 

Právě se děje

Další zprávy