Zdeněk Miler

3. 12. 2011 0:29
Zdeněk Miler byl český výtvarník, režisér animovaných filmů, scénárista a ilustrátor. Jeho nejznámějším dílem je seriál o Krtečkovi.
Zdeněk Miler
Zdeněk Miler | Foto: Albatros

Zdeněk Miler (21.února 1921 - 30. listopadu 2011Nová Ves pod Pleší)

První díl, s názvem Jak Krtek ke kalhotkám přišel, byl uveden v roce 1956 a na filmovém festivalu v Benátkách získal Benátského Lva. Jako jediný z Krtkových příběhů je namluvený. V dalších dílech jsou již pouhé citoslovce. Hlasy patří Milerovým dcerám Kateřině a Barboře. Jeho první samostatný film se však jmenoval O milionáři, který ukradl slunce, podle Wolkerovy literární předlohy.

Příběhy o Krtečkovi vyšly i knižně. Další seriály pro děti byly třeba O zvědavém štěňátku (1960) a O cvrčkovi (1978). Přes značnou vytíženost tvorbou příběhů o Krtkovi, některé díly pro něj dokonce psali Ivan Klíma a Hana Doskočilová, ilustroval řadu dětských knížek - kupříkladu O zvědavé mašince, Kubula a Kuba Kubikula nebo Polámal se mraveneček. Namaloval také komiksové příběhy o robotu Mikim.

Zdeněk Miler vystudoval Státní grafickou školu a byl přijat na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. V roce 1942 ale musel kvůli uzavření škol nacisty odejít a začal pracovat ve filmových ateliérech ve Zlíně jako animátor. V roce 1945 přešel do studia Jiřího Trnky Bratři v triku, které nese jím vytvořené logo. V této době rovněž dokončil svá vysokoškolská studia. Za svou tvorbu získal dlouhou řadu ocenění. V roce 2006 obdržel státní vyznamenání Medaile Za zásluhy 1. stupně.

 

Právě se děje

Další zprávy