Vila Tugendhat

29. 2. 2012 10:37
Brněnská vila Tugendhat patří mezi základní díla moderní architektury a je jedinečnou ukázkou meziválečného funkcionalismu.
Vila Tugendhat
Vila Tugendhat | Foto: Archiv Muni.cz/Ondřej Surý

Brněnská vila Tugendhat patří mezi základní díla moderní architektury a je jedinečnou ukázkou meziválečného funkcionalismu. Budovu navrhl v roce 1928 na přání manželů Tugendhatových významný německý architekt Ludwig Mies van der Rohe. Majitelé se do vily nastěhovali v prosinci 1930, ale již po osmi letech z ní museli odejít. Jako Židé totiž byli nuceni kvůli nacistické hrozbě opustit Československo.

Budovu poté obsadilo gestapo a dokonce byla zapsána jako majetek Velkoněmecké říše. Po vstupu Sovětů na území Československa ji zabrala Rudá armáda. V závěrečné části války byla vila výrazně poškozena. Po válce se budova používala k mnoha účelům. Do Státního seznamu kulturních památek byla zapsána až v roce 1969. Po revoluci Rada města Brna rozhodla o jejím předání Muzeu města Brna, které ji od roku 1994 zpřístupnilo veřejnosti jako památník moderní architektury. Vila se také stala významným dějištěm české resp. československé historie. V roce 1992 v ní tehdejší český premiér Václav Klaus a jeho slovenský protějšek Vladimír Mečiar podepsali smlouvu o rozdělení Československa.

Roku 2001 byla vila zapsána do seznamu UNESCO. Největší rekonstrukce v historii této památky probíhala od roku 2010 a vyšla celkem na 156 milionů korun. Slavnostně byla otevřena 29. února 2012, veřejnosti je opět přístupná od 6. března 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy