Twilight sága (Stmívání)

Aktualizováno 20. 10. 2012 12:55
Filmová Twilight sága (Stmívání) vznikla na základě literární předlohy Stephenie Meyerové. Hlavní dějová linie se točí kolem lásky mladé teenagerky Belly a upíra Edwarda Cullena.
Twilight sága (Stmívání)
Twilight sága (Stmívání) | Foto: Bontonfilm

Filmová Twilight sága (Stmívání) vznikla na základě literární předlohy z pera Stephenie Meyerové. Hlavní dějová linie se točí kolem lásky mladé teenagerky Belly (Kristen Stewartová) a upíra Edwarda Cullena (Robert Pattinson).

Od roku 2008 vstupoval do kin každým rokem jeden nový film podle knižní série Stmívání. V roce 2012 završila cestu druhá část Rozbřesku. Stmívání je kromě jiného fenoménem v pokladnách kin. Zatímco první snímek měl relativně normální tržby, od druhého dílu se táhne vlna hysterie, která filmům zajišťuje vysoká čísla navštěvnosti za první víkend a celkové celosvětové tržby kolem sedmi set milionů. Jeden z příznaků toho, že zacílení na ženské publikum může Hollywoodu přinést velké peníze.

Když v příběhu Edward s rodinou opouštějí město, začne se prohlubovat přátelství Belly s Jakobem Blackem (Taylor Lautner), který je vlkodlakem.

Dívka musí čelit různým nebezpečím v podobě upírských útoků, nevraživosti mezi touto rasou a klanem vlkodlaků a řádně si rozmyslet, který z chlapců pro ni znamená víc.

První film série vstoupil do kin v roce 2008, poslední nese datum premiéry v roce 2012. V českých kinech se objevil 15. listopadu. Oba závěrečné díly, které vznikly rozpůlením finální knihy, režíroval Bill Condon, který je podepsán pod dramatem Kinsey a muzikálem Dreamgirls. V závěrečné části se vztah všech tří protagonistů dostává k vrcholu, Bella se rozhoduje pro život s jedním z chlapců, dochází ke svatbě i nečekanému problému - těhotenství. Ohrožena je Bella, která by nemusela přežít, i dítě, kterému by hrozilo nebezpečí ze stran vládnoucí upírské elity.

Knižní a následně filmová série Twilight (Stmívání) se postarala v podstatě o zmrtvýchvstání upírského žánru. Zároveň poskytla hrdiny příznivcům stylu emo, zejména z řad teenagerů.

Jednotlivé díly Twilight ságy:

Stmívání / Twilight (2008)
Nový měsíc (2009)
Zatmění (2010)
Rozbřesk - první část (2011)
Rozbřesk - druhá část (2012)

 

Právě se děje

Další zprávy