Televize Nova

13. 10. 2011 10:05
Televize Nova je první a zároveň největší soukromou televizní společností v Česku, kde funguje od roku 1994.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Repro Aktuálně.cz

Televize Nova je první a zároveň největší soukromou televizní společností v Česku. Vysílá od roku 1994. Vznikla v podstatě "na zelené louce" a velmi brzy dosáhla výrazných úspěchů a vysoké sledovanosti.

TV Nova vysílá zejména převzaté pořady zahraniční produkce, ale velmi populární jsou i její vlastní pořady - Expozitura, Ordinace v růžové zahradě, Ulice nebo Comeback.

Kromě TV Nova provozuje její majitel, společnost CME, v Česku ještě kanály Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov a Telka. 

Současným generálním ředitelem TV Nova je Christoph Mainusch od listopadu 2013.

Vliv TV Nova na televizní trh

Televize Nova ve své době přinesla převratné vizuální standardy, jak v případě televizního zpravodajství, tak upoutávek nebo sebeprezentace. Důraz je kladen na dynamiku a grafiku. V její produkci vznikaly inovativní a oblíbené investigativní pořady a asi do roku 1998 byla velkou výsadou této televize i relativní politická nezávislost.

Stejně jako vzala postupně za své politická nezávislost, došlo několikrát i k překročení etických hranic a z pohledu některých až k výrazné "bulvarizaci" televize. Kapitolou samou o sobě potom byl původní ředitel Vladimír Železný.

TV Nova začala vysílat 4. února 1994, pod licencí, kterou získala společnost CET 21. Start televize byl financován společností CME (Central European Media Enterprises) Ronalda S. Laudera. Na základě dohody CET 21, CME a České spořitelny vznikla Česká nezávislá televizní společnost (ČNTS) řídící televizi.

V dubnu 1999 byl z pozice generálního ředitele a jednatele ČNTS odvolán, na mimořádné valné hromadě, Vladimír Železný. Důvodem bylo převedení práva na nákup programů z ČNTS na jinou společnost. Následně zahájila CME proti Železnému arbitráž.

CET 21 ve spolupráci se společností Česká produkční 2000 získala miliardový úvěr od IPB na rozjezd "nové" televize, která začala v srpnu roku 1999 vysílat z Barrandova - nezávisle na ČNTS.

Došlo k arbitráži mezi CME a Českou republiku kvůli ochraně investic - tu Česko prohrálo a bylo nuceno zaplatit přes deset miliard korun.

V květnu 2003 byl Železný odvolán z funkce ředitele televize; v té době do televize vstoupila skupina PPF Petra Kellnera (stala se nadpolovičním vlastníkem), která do televize přivedla Petra Dvořáka. Ten nahradil odvolaného Železného a oproti očekávání na této pozici zůstal i po následném převzetí televize původními majiteli, skupinou CME.

Během Dvořákova působení v televizi došlo k posílení vlastní dramatické tvorby. Což se ukázalo - po úspěchu seriálů jako Ulice nebo Ordinace v růžové zahradě -jako krok správným směrem. Po jeho odchodu na konci roku 2010 ho v čele CET 21 (a TV Nova, respektive) od ledna 2011 nahradil Jan Andruško, který se v rámci své advokátní praxe podílel již od roku 2005 na některých aktivitách televize, například na její restrukturalizaci, procesu digitalizace, nebo obchodní politice.

 

Právě se děje

Další zprávy