J. K. Rowlingová

15. 11. 2010 18:28
J. K. Rowlingová je britská spisovatelka, autorka populární fantasy ságy o Harry Potterovi.
J. K. Rowlingová.
J. K. Rowlingová. | Foto: ČTK

Britka Joanne Kathleen Rowlingová je nejbohatší spisovatelkou současnosti, její knihy o čarodějnickém učni Harrym Potterovi byly přeloženy do 65 jazyků a její majetek odhaduje časopis Forbes na jednu miliardu dolarů. Jako svobodná matka psala v edinburgských kavárnách jednotlivé části série, jejíž první část - Harry Potter a Kámen mudrců - dokončila v roce 1997. O rok později byla kniha vydaná ve Spojených státech, kde se stala senzací a odstartovala celosvětovou "potterománii".

Po studiích pracovala mimo jiné jako výzkumný pracovník u Amnesty International (zabývala se porušováním lidských práv ve frankofonní části Afriky). Během cesty vlakem z Manchesteru do Londýna začala psát Harryho Pottera a během dalších pěti let dala dohromady osnovu celé série a začala s psaním první knihy. Přestěhovala se do Portugalska, odkud se po rozpadu manželství vrátila s dcerou do Edinburghu, kde dokončila první knihu série Harry Potter a Kámen mudrců. Znovu se vdala, porodila další dvě děti a pokračovala v psaní.

Během své spisovatelské kariéry byla J. K. Rowlingová ověnčena jak mnoha literárními (Cena Jamese Joyce, Autor roku a Cena za celoživotní dílo na Britský knižních cenách, Autor roku knihkupecké asociace a mnohé další), tak nespisovatelskými oceněními (Řád britského impéria, francouzské ocenění Rytíř Čestné legie).

Literární činnost

Se sedmi knihami ze série Harry Potter strávila přes deset let. První kniha vyšla v Británii v roce 1997, poslední v roce 2007. Zatímco první čtyři díly byly publikovány s ročním odstupem (Kámen mudrců, Tajemná komnata, Vězeň z Azkabanu a Ohnivý pohár), zbylé tři s výrazně větším rozsahem měly dvou až tříleté odstupy (Fénixův řád, Princ dvojí krve a Relikvie smrti). V češtině vyšel Kámen mudrců v roce 2000.

Foto: Aktuálně.cz

Po dokončení sedmé knihy prohlásila, že žádný další díl už nenapíše. Neznamenalo to však konec její spisovatelské kariéry. V září 2012 ji vyšel román ze současné společnosti s názvem Prázdné místo, který byl zaměřen na sociální problematiku a zahrnoval i politický kontext. Odehrává se ve smyšlené vesnici Pagford po náhlém úmrtí jednoho z radních a příběh sleduje počínání místních spolu s přípravami voleb na jeho uvolněné místo.

J. K. Rowling: Volání kukačky
J. K. Rowling: Volání kukačky | Foto: Aktuálně.cz

V českém překladu vyšlo Prázdné místo v dubnu 2013, v době, kdy v angličtině vyšla kniha Volání kukačky od Roberta Galbraighta, což byl pseudonym, který Rowlingová zvolila pro vydání svého prvního detektivního románu s postavou Cormorana Strikea. Totožnost autorky byla odhlena v červenci 2013, v češtině román vyšel v únoru 2014. Na tento rok je také v plánu uvedení další knihy s postavou Cormorana Strikea.

Mimoliterární činnost

J. K. Rowlingová se výrazně zapojuje do charitativní činnosti, přededvším v sociální oblasti. Angažuje se ve Volant Charitable Trust, který podporuje sociálně deprivované a také výzkum roztroušené sklerózy, Amnesty International, organizaci Gingerbread podporující rodiny s jedním rodičem a jiných. Vzhledem k tomu, že poměrně brzy přišla o matku v důsledku onemocnění roztroušenou sklerózou, je velkou podporovatelkou výzkumu v této oblasti.

Výrazně se zapojila také do kampaně za zrušení klecových lůžek v psychiatrických ústavech v České republice, v roce 2005 spoluzaložila nadaci na podporu mladých lidí v ústavní péči v regionu východní Evropy.

Joanne Kathleen Rowlingová se narodila v červenci 1965.

 

Právě se děje

Další zprávy