Rock for People

14. 3. 2012 13:42
Rock for People je jeden z největších českých hudebních festivalů, jehož dramaturgie klade největší důraz právě na rockovou hudbu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: NetReporters.org

Rock for People je jeden z největších českých hudebních festivalů, jehož dramaturgie klade největší důraz právě na současnou rockovou hudbu. Každoročně se koná v areálu bývalého vojenského letiště v Hradci Králové, obvykle začátkem července.

Rock for People 2013 byl pořádán ve dnech 2. až 5. července 2013.

Rock for People 2012 se konal od 3. do 6. července 2012 a hlavními hvězdami festivalu byly kapely The Prodigy, Franz Ferdinand, The Kooks nebo dubstepový producent Skrillex.

Historie

Premiéru si festival odbyl v roce 1995 na atletickém stadionu v Českém Brodě a jednalo se o jednodenní akci s výrazným zastoupením českých interpretů. Pořádající agentura Ameba Production podobný model zachovala i ve druhém ročníku, pak už se akce natáhla na dvoudenní a postupně se rozrostla až do současné čtyřdenní podoby s několika stagemi a zvučnými jmény současného hudebního světa.

Areál v Českém Brodu kapacitně stačil pouze do roku 2006, kdy se festival přesunul do výrazně větších prostorů bývalého vojenského letiště v Hradci Králově.

Na svých pódiích Rock for People přivítal například kapely Paramore, Pendulum, My Chemical Romance, Muse, The Prodigy, Arctic Monkeys, Placebo, The Offspring, Kaiser Chiefs, Massive Attack, The Hives nebo Bloodhound Gang ad.

Ameba Productions

Původně byl festival pouze vedlejší činností agentury Ameba Productions a výtěžek z akce putoval na dobročinné účely. Od roku 1998 se ale stal její hlavním projektem a pořadatelská činnost se postupně dále rozrůstala.

Pod její záštitou tak vznikaly festivaly Natruc Kolín, Řev Řevnice, Ouvalskej Bigbít, Kytlice MusicFestival, Smržfest Smržovka nebo Music of Litvínov. Od roku 2003 do 2011 pak fungovala i zimní obdoba festivalu nazvaná prostě Zimní Rock for People.

 

Právě se děje

Další zprávy