Ridley Scott

7. 6. 2012 15:59
Ridley Scott je britský režisér a kameraman, který patří mezi legendární filmové tvůrce.
Ridley Scott
Ridley Scott | Foto: Aktuálně.cz

Ridley Scott je britský režisér a kameraman, který patří mezi legendární filmové tvůrce. Slávu si Scott vysloužil zejména díky sci- fi filmům, množství fanoušků mi přinesl temný Vetřelec, nemenší úspěch slavil také Blade Runner. Ridley Scott získal již tří nominace na Oscara za nejlepší režii, výhra zlaté sošky se mu však neustále vyhýbá.

28. listopadu byl v českých kinech uveden jeho film Konzultant, který natočil podle scénáře amerického spisovatele Cormaca McCarthyho, držitele Pulitzerovy ceny.

Zjevení v podobě prvního Scottova výraznějšího filmu s názvem Vetřelec ohromilo celý svět. Horor s tíživou atmosférou a hereckým koncertem hlavní hrdinky v podání Sigourney Weaver totiž přinesl propracovanou a působivou podívanou. O to se zasloužil zejména umělec H.R. Giger, který vdechl vesmíru Vetřelce svůj osobitý nadčasový styl a znásobil tak monumentálnost filmu.

Také díky úspěchu mimozemského Vetřelce se mohl Ridley Scott náležitě obout do dalšího projektu. Rozhodl se pevně držet úspěšného science-fiction a sáhl po příběhu lovce androidů od Philipa K. Dicka s názvem Blade Runner. Velký důraz ve filmu opět kladl na vizuální stránku a snažil se podporovat dojem ze snímku každým detailem. Také díky propracovanějším dialogům se Blade Runner stal skutečným kultem.

V další tvorbě však Scott už od futuristických témat upouští a snaží se expandovat i do dalších tematických odvětví. Většinou také saví úspěch, stačí si vzpomenout na filmy jako Thelma a Louise, Dobrý ročník nebo epický Gladiátor. Samostatnou kapitolou je potom válečný snímek Černý jestřáb sestřelen věnující se kutečné bitvě v somálském Mogadishu roku 1993. Akční drama nadchlo diváky i kritiku a vysloužilo svému režisérovi další nominaci na Oscara.

Jak Ridley Scott sám uvedl, dlouho v sobě nosil myšlenku opět se vrátit k syrovému Vetřelci. Nakonec se rozhodl úspěšné téma obměnit a slavnou sérií se pouze inspirovat. Tak vznikl jeho poslední sci-fi počin nazvaný Prometheus, kterým se vrátil do hlubokého vesmíru a který posádku lodi konfrontoval s mimozemskou civilizací.

 

Právě se děje

Další zprávy