Oscar 2013

Aktualizováno 10. 1. 2013 18:36
Nejlepším filmem na Oscarech 2013 vyhlásili Argo režiséra Bena Afflecka.
Oscar 2013
Oscar 2013 | Foto: Reuters

Další kulatý ročník udílení cen Americké filmové akademie připadl na rok 2013, kdy se nejpopulárnější filmové ocenění vyhlašovalo po pětaosmdesáté. Nominace na Oscary 2013 byly oznámeny 10. ledna, zatímco konečné výsledky během slavnostního večera 24. února.

Nejlepším filmem se stalo drama Argo od Bena Afflecka, které celkem získalo tři ceny (adaptovaný scénář, střih). Nejlepším režisérem je Ang Lee za Pí a jeho život, které pak získalo cen nejvíc (hudba, vizuální efekty, kamera). Pouze dvě nominace z dvanácti, které nasbíral Spielbergův Lincoln, proměnil za hlavní roli Daniel Day-Lewis a tvůrci výpravy. Nejlepší herečkou se stala Jennifer Lawrence ve filmu Terapie láskou. Za vedlejší role si Oscary odnesli Anne Hathaway (Bídníci) a Christoph Waltz (Nespoutaný Django). Quentin Tarantino získal Oscara za původní scénář, nejlepším zahraničním filmem se stala Láska rakouského filmaře Michaela Hanekeho. 30 minut po půlnoci se muselo spokojit s jedním Oscarem, a to navíc v kategorii střih zvuku, kde spolu s ním zvítězilo i Skyfall, jinak držitel Oscara za nejlepší píseň.

Největší počet nominací měl Lincoln Stevena Spielberga - dvanáct. Druhý v pořadí v počtu nominací (jedenáct) skončil Ang Lee se snímkem Pí a jeho život a po osmi šancích mají muzikáloví Bídníci a komediálnější Terapie láskou (Silver Linings Playbook). V kategorii nejlepší film se k těmto čtyřem ještě připojily snímky Argo, Divoká stvoření jižních krajin, Nespoutaný Django, 30 minut po půlnoci a Láska.

V kategorii nejlepšího režiséra se objevila jména Benh Zeitlin (Divoká stvoření jižních krajin), Michael Haneke (Láska), Steven Spielberg (Lincoln), Ang Lee (Pí a jeho život) a David O. Russell. Zpravidla bývá vítěz této kategorie shodný s vítězným filmem, letos se jednalo o výjimku.

Nejlepším animovaným filmem se stala Rebelka. Nominace měli také Frankenweenie: Domácí mazlíček, Norman a duchové, Piráti! a Raubíř Ralf.

O sošku pro nejlepšího herce a nejlepší herečku se utkali Hugh Jackman, Daniel Day-Lewis, Joaquin Phoenix, Denzel Washington, a Bradley Cooper, respektive Jessica Chastain, Quvenzhané Wales, Emanuelee Riva, Naomi Watts a Jennifer Lawrence.

Na Oscarech 2012 získal cenu za nejlepší film The Artist.

Moderátorem hlavního večera byl scenárista a komik Seth McFarlane.

Za Českou republiku se do kategorie nejlepší zahraniční film pokusil probojovat Ve stínu, ale marně. Konečný soubor adeptů na ocenění za nejlepší cizojazyčný film tvořily film Láska (Rakousko), Kon-Tiki (Norsko), No (Chile), Královská aféra (Dánsko) a War Witch (Kanada). Láska měla snazší pozici, neboť se probojovala i mezi devítku nominovaných na nejlepší film.

Do hlavní soutěže o nejlepší film může proniknout až desítka filmů, po vzoru předešlého ročníku však souboj o hlavní trofej čítá devět filmů. Podzim a začátek zimy představoval příležitost pro tvůrce uvést svá díla a doufat, že jejich kvality zanechají vzpomínku ve členech Akademie, zvlášť když o vítězích často rozhoduje tvrdá producentská lobby, v tomhle jsou legendární bratři Weinsteinové.

Festivaloví vítězové v boji o Oscary

V oscarové sezóně 2013 se profilovalo několik aspirantů, v průběhu prvních měsíců roku jejich ambice sílily s úspěchy na dílčích předáváních cen - ať už jdeo novinářské Zlaté glóby nebo ocenění z řad profesních organizací, která mají zásadní výpovědní hodnotu. První vlaštovkou jsou vítězové z mezinárodních festivalů jako Benátky nebo Toronto.

V Benátkách zvítězil The Master P. T. Andersona, přestože hlavní sošku si neodnesl. Spolu s ním mohl za jednoho z favoritů platit i Kim Ki-duka s Pietou, která pak na tomto festivalu Zlatého lva získala. V Torontu triumfoval snímek Davida O. Russella, který to u Akademie zkoušel už s dramatem The Fighter. Nyní jde o knižní adaptaci The Silver Linings Playbook.

Žánrové hity - fantasy, western, muzikál

Populární kinohity se letos tolik nechytly. Hobit bude usilovat jenom o ceny technického rázu (masky, výprava, zvláštní efekty), ale po tvrdé dominanci závěrečného dílu Pána prstenů: Návratu krále s jedenácti Oscary se čekalo víc.

Potvrdilo se, že Akademie má ráda westerny. Předminule měla bez mála tucet šancí Opravdová kuráž bratrů Coenů, cenu za nejlepší animovaný film si naposledy odnesl western Rango. Quentin Tarantino s Nespoutaným Djangem, který měl pět nominací, i mezi herci ve vedlejší roli či scénáři, nakonec dopadl vůbec zle.

Bez šance byl Atlas mraků, ambiciózní artovka za sto milionů dolarů v režii sourozenců Wachovských a Toma Tykwera.

Velké filmy až blockbustery nemají snadnou cestu k vítězství a jejich velikost je limituje. Ovlivnilo to jak Jamese Bonda a jeho Skyfall, který je hodnocen vysokými známkami, ale nese si stigma lehčí zábavy, takže proměnilo jen střih zvuku a píseň. Mnohem větší potíž probojovat se výš měl Temný rytíř povstal, zvlášť když jednoznačněji přijatý druhý díl se mezi nominované nepodíval, takže i tento zůstal bez nominace.

 

Právě se děje

Další zprávy