Oscar 2012

Aktualizováno 27. 2. 2012 17:25
Oscaři 2012, neboli 84. udílení cen Americké filmové akademie, opět budou bez české účasti. Podle očekávání nominacím vládnou herci a filmy, které slavily úspěch už ve Zlatých glóbech.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Oscar 2012, neboli 84. udílení cen Americké filmové akademie, opět budou bez české účasti. Ambiciózní snímek Alois Nebel totiž nominován nebyl a podle očekávání nominacím vládnou herci a filmy, které slavily úspěch už ve Zlatých glóbech.

Mezi hlavní favority patří Scorseseho snímek Hugo a jeho velký objev nominovaný hned v jedenácti kategoriích. Jen o jednu méně má černobílý Umělec, po šesti posbíralo sportovní drama Moneyball a rodinné drama Děti moje a pět nominací má Půlnoc v Paříži od Woodyho Allena.

Ceny se budou předávat 26. února a slavnostním večerem bude provázet Billy Crystal.

Další favorité

Šanci na získání více než jedné sošky mají ještě Černobílý svět se čtyřmi nominacemi, Strom života a Jeden musí z kola ven se třemi.

V hudební kategorii byl dvakrát nominován John Williams za hudbu ve Spielbergových filmech Tintinova dobrodružství a Válečný kůň.

Ostatní snímky nebo jejich tvůrci už pak mají vždy pouze po jedné nominaci.

Nominace na nejlepší film

Tradičně nejsledovanější je kategorie nejlepšího filmu a v ní se letos o sošku utká devět snímků. Konkrétně se jedná o tyto, v závorce je jméno režiséra:

Umělec (Michel Hazanavicius)
Děti moje (Alexander Payne)
Neuvěřitelně hlasitě a nesmírně blízko (Stephen Daldry)
Černobílý svět (Tate Taylor)
Hugo a jeho velký objev (Martin Scorsese)
Půlnoc v Paříži (Woody Allen)
Moneyball (Bennett Miller)
Strom života (Terrence Malick)
Válečný kůň (Steven Spielberg)

 

Právě se děje

Další zprávy