MFF Karlovy Vary 2013

28. 6. 2013 12:10
Festivalovou porotu vedla polská autorka Agnieszka Hollandová, vítězem se stal maďarský film Velký sešit. Za umělecký přínos byli oceněni Theodor Pištěk a Oliver Stone.
MFF Karlovy Vary 2012
MFF Karlovy Vary 2012 | Foto: Jiří Herman / www.hermina.cz

Filmová přehlídka v Karlových Varech probíhala v lázeňském městě ve dnech 28. června až 6. července 2013. Šlo o 48. ročník nejslavnějšího filmového festivalu v České republice.

Propagační plakát vytvořilo pro festival stejně jako v minulých letech studio Najbrt a zůstalo u jednoduchého vizuálu.

V čele mezinárodní poroty MFF Karlovy Vary usedla Agnieszka Hollandová, polská režisérka a scenáristka, která nejnověji vytvořila třídílnou českou televizní minisérii Hořící keř. Ta byla uvedena na velkém plátně i v rámci programu karlovarského festivalu.

Hostem zahajovacího večera byl Michel Gondry, autor snímků jako Věčný svit neposkvrněné mysli, Prosíme přetočte a Zelený sršeň, který na úvod představil svůj nový film Pěna dní s Audrey Tautou, Romainem Durisem a Omarem Sy. Na festivalu se měla představit i Tautou, na poslední chvíli ale svou účast zrušila.

Nejzářivější filmovou hvězdou na zahájení festivalu tak byl John Travolta, který přivezl Sezónu zabíjení, a své projekce se dočkala i slavná Pomáda. Rozruch na druhé straně způsobil Oliver Stone, který se při tiskové konferenci dostal k politickým otázkám, které způsobily kontroverzi.

Soutěžní sekce

Vítězem 48. ročníku MFFKV je Velký sešit režiséra Jánose Szásze. Zvláštní cenu obdrželo Pole v Anglii Bena Wheatleyho. Za režii ocenili Jana Hřebejka s Líbánky. Cena pro nejlepší herečku putovala čtyřem protagonistkám filmu Ptáče a nejlepším hercem je Ólafur Ólafsson z XL. Film Papusza Joanny Kos-Krauze a Krzysztofa Krauzea získal zvláštní uznání.

Do hlavní soutěžní sekce se jinak dostaly filmy 11.6. od Philippa Godeaua, Ať žije svoboda od Roberta Anda, Hanba Jusupa Razykova, Hodnota času Xaviera Bermúdeze, Knězovy děti Vinko Brešana, Místo v nebi Josepha Madmonyho, Prameny života Oskara Roehlera a Záři od Penny Panayotopoulou.

Ocenění za celoživotní přínos

Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii obdržel Theodor Pištěk. Navrhoval kostýmy pro některé filmy Františka Vláčila jako Markéta Lazarová a Údolí včel, či pro několik filmů Miloše Formana jako Valmont a Amadeus, který mu přinesl i Oscara. Českému divákovi je nejblíže asi prací na pohádce Tři oříšky pro Popelku.

Druhým oceněným byl zahraniční host, americký režisér a scenárista Oliver Stone. Z jeho filmografie se představí za scenáristickou část Zjizvená tvář Briana De Palmy a za režijní pak zcela nová verze historického opusu Alexander Veliký z roku 2004. Nový režisérský sestřih bude uveden v evropské premiéře. Kromě těchto dvou filmů představí festival i dva vybrané dokumenty z dokumentárního projektu The Untold History of the United States, který produkoval, napsal a režíroval.

Režisér Vojtěch Jasný si převzal Cenu prezidenta festivalu. Při této příležitosti byla uvedena digitálně restaurovaná verze snímku Všichni dobří rodáci.

Co dalšího v Karlových Varech 2013?

Z dalšího programu, který se v roce 2013 v Karlových Varech promítal, lze zmínit například filmy newyorské nezávislé filmové společnosti Borderline Films. Jednalo o ucelenou přehlídku, takže vidění bylo co nejvíc z jejich tvorby. Na úvod se společnost představila krátkým filmem z roku 2005 nazvaným Buy It Now. Plán počítal s účastí ústředního tria Borderline Films Antoniem Camposem, Seanem Durkinem a Joshem Mondem.

Vlastní sekci získala kurdská kinematografie, ve které se představilo čtrnáct autorů z oblasti zahrnující několik zemí jako Irák, Turecko, Sýrii a Írán. Většina příspěvků vznikla po roce 2010, doplňuje je ale i snímek Cesta z roku 1986, který ve své době získal Zlatou palmu na MFF v Cannes.

 

Právě se děje

Další zprávy