MFF Karlovy Vary 2012

14. 6. 2012 15:05
MFF Karlovy Vary 2012 se koná ve dnech 29. června až 7. července 2012 a jako hlavní hvězdu pozval britskou herečku a režisérku Helen Mirrenovou.
MFF Karlovy Vary
MFF Karlovy Vary | Foto: kviff.com

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary 2012 představuje už 47. ročník největší české filmové akce. Proběhne ve dnech 29. června až 7. července 2012 a jako hlavní hvězdu představí britskou herečku a režisérku Helen Mirrenovou společně americkou herečkou Susan Sarandonovou. Obě převezmou Křišťálový glóbus za celoživotní přínost kinematografii.

Mirrenová se festivalu zúčastní společně s manželem-filmařem Taylorem Hackfordem. Uveden také bude film The Door (česky Dveře), v němž si zahrála hlavní úlohu pod vedením maďarského režiséra Istvána Szabóa, loňského prezidenta mezinárodní poroty MFF KV.

Karlovarský MFF letos uvede také světovou premiéru digitálně restaurované kopie Formanova snímku Hoří, má panenko.

Dále v předpremiérách uvede vítěze všech tří největších festivalů, Cannes, Berlína i Benátek. Tedy drama Michaela Hanekeho Láska o vztahu starých manželů, z nichž jeden umírá, novinku osmdesátiletých bratří Tavianů Caesar musí zemřít, v níž skuteční vězni inscenují za mřížemi Shakespeara, a hypnoticky filozofickou esej Alexandra Sokurova Faust.

Do minulosti kinematografie Vary zabrousí s retrospektivami Antonioniho, Jean-Pierra Melvilla a Reha Erdema.

Hlavní dějiště festivalu v hotelu Thermal zase výrazně zainvestovalo do projekčních techniky a za zhruba 10 milionů korun se vyměnily klasické promítačky na formát 35mm za digitální.

 

Právě se děje

Další zprávy