Mezinárodní filmový festival v Cannes 2014

20. 5. 2014 9:02
67. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Cannes proběhl od 14. do 25. května 2014. Jde o jeden z nejprestižnějších a nejstarších svátků filmu, jehož první ročník se odehrál v roce 1946.
Nuri Bilge Ceylan z Turecka získal Zlatou palmu za film Zimní spánek.
Nuri Bilge Ceylan z Turecka získal Zlatou palmu za film Zimní spánek. | Foto: Reuters

67. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Cannes proběhl od 14. do 25. května 2014. Jde o jeden z nejprestižnějších a nejstarších svátků filmu, jehož první ročník se odehrál v roce 1946. Cannes uvádí světové premiéry očekávaných filmů známých režisérů, ale i slibné debuty. Festival je výhradně pro pozvané a navštěvují jej ty největší hvězdy, profesionálové z branže a zástupci všech významných médií věnujících se kultuře.

Festival zahájila slavnostní premiéra nesoutěžního dramatu Grace, kněžna monacká. Režisérem je Olivier Dahan a hlavní roli ztvárnila Nicole Kidman. O nejvyšší ocenění festivalu, Zlatou palmu (Palme d'Or), v roce 2014 soupeřilo 18 snímků. Předsedkyní poroty je režisérka Jane Campion, vedle níž usedlo dalších osm hodnotících, mezi nimi např. režisérka Sofia Coppola, herec Willem Dafoe, režisér Nicolas Windig Refn nebo mexický herec Gael García Bernal.

Zlatou palmu v tomto ročníku získal koprodukční snímek Zimní spánek tureckého režiséra Nuriho Ceylana. V hereckých kategoriích uspěli západní herci - v hercích Timothy Spall a v herečkách Julianne Moore. Cenu pro nejlepšího režiséra získal Bennett Miller za snímek Foxcatcher, nejlepším scénáristou se stal Andrej Zvjagincev, který je zároveň režisérem snímku Leviathan.

Hlavní soutěž o Zlatou palmu

O Zlatou palmu usilovali např. domácí legenda Jean-Luc Godard za 3D snímek Adieu au langage (Sbohem jazyku), kanadský režisér David Cronenberg se snímkem Maps to the Stars, The Homesman Tommyho Lee Jonese, Bennett Miller za Foxcatcher nebo Britové Mike Leigh za drama Mr. Turner a Jimmy's Hall Kenna Loache, bratři Dardenneové soutěžili se snímkem Two days, one night, ruský režisér Andrej Zvjagincev představil film Leviathan.

Soutěž Un certain regard

Druhou soutěžní sekcí je Un certain regard, která uvedla 20 filmů z různých zemí, které se svým stylem či originalitou odlišují od ostatních. Mezi uváděné filmy patřily např. debut Ryana Goslinga Lost River, dokument The Salt of the Earth Wima Wenderse a Juliana Ribeira Salgada, Jauja Argentince Lisandra Alonsa, který do hlavní role obsadil Vigga Mortensena, nebo drama Misunderstood, které natočila Asia Argento, dcera známého režiséra hororů Daria Argenta.

Česká stopa v Cannes

V Cannes se celkem představilo přes 1700 snímků, které míří na filmový trh, který se koná souběžně s festivalem. O pozornost v sekci nezávislých snímků (L'ACID) bojoval i český film, a to drama Cesta ven Petra Václava. České filmové centrum profesionálům prezentovalo i čtyři české filmy ve fázi postprodukce – Díra (Miroslav Krobot), česko-slovenská koprodukce Děti (Jaro Vojtek), My2 (Slobodanka Radunová) a Místa (Radim Špaček).

 

Právě se děje

Další zprávy