Milan Kundera

27. 12. 2010 21:24
Milan Kundera je jednou z nejvýznamnějších postav české literatury. Tento celosvětově proslulý a uznávaný spisovatel českého původu je občanem Francie, kde žije od emigrace v roce 1975.
Milan Kundera
Milan Kundera | Foto: Aktuálně.cz

Milan Kundera je jednou z nejvýznamnějších postav české literatury. Tento celosvětově proslulý a uznávaný spisovatel českého původu je občanem Francie, kde žije od emigrace v roce 1975.

V roce 2007 byl oceněn Státní cenou za literaturu ("za první domácí vydání románu Nesnesitelná lehkost bytí s přihlédnutím k dosavadní prozaické a esejistické tvorbě"), kterou si však osobně nepřevzal.

V roce pak 2009 prestižní Světovou cenou Nadace Simone a Cino del Duca za celoživotní dílo.

V dubnu 2014 vydal po čtrnácti letech nový román ve francouzštině nazvaný Slavnost bezvýnamnosti.

Milan Kundera si poměrně pečlivě hlídá své soukromí, od roku 1985 neposkytl novinářům žádný rozhovor a jen ojediněle se vyjadřuje k probíhajícím událostem či vystupuje na veřejnosti. Brání se tak jakémukoliv spojování svého života se svým dílem.

Zatím naposledy se Kunderovo jméno výrazněji objevovalo v českých médiích - a on sám se k dané události také vyjádřil - na podzim roku 2008, kdy časopis Respekt zveřejnil záznam socialistické policie, podle kterého Kundera údajně v roce udal exilového odbojáře Miroslava Dvořáčka, který si poté odseděl 14 let ve vězení.

Tato zpráva rozpoutala velkou kauzu, od které se Kundera distancoval a obvinění popřel. Další šetření nepřinesla zatím žádná další odhalení a tak dodnes není jasné, jak tomu skutečně bylo.

Zprvu zapálený komunista byl z KSČ vyloučen za protistranickou činnost. Po obnovení členství ve straně byl definitivně vyloučen po svém projevu na IV. sjezdu Svazu československých spisovatelů, kdy vystupoval na obhajobu reformy tehdejšího systému, která později vyústila v události Pražského jara.

V mládí psal poezii, která byla v mnohém inspirována právě komunistickou ideologií - od té se Kundera později distancoval.

Próze se začal věnovat v povídkových sbírkách Směšné lásky. Kromě toho je esejistou (v ČR vyšly doposud čtyři svazky esejů).

Jeho hlavní doménou jsou však romány. V Česku doposud vyšly čtyři z nich - "Žert", "Nesmrtelnost", "Valčík na rozloučenou" a "Nesnesitelná lehkost bytí" (ta vyšla v češtině poprvé v roce 1985 v Kanadě). Z česky psaných děl pak doposud v České republice nevyšly romány "Život je jinde" a "Kniha smíchu a zapomnění".

Počínaje románem "La Lenteur" (Pomalost) již Kundera píše pouze francouzsky. Tento román, stejně jako další dva - "L'Identité" (Totožnost) a "L'Ignorance" (Nevědomost) - byly již přeloženy do několika jazyků. České překlady však mezi nimi chybí. Kundera je odmítá svěřit někomu jinému, ale sám se doposud neodhodlal udělat ani jeden z nich.

Neoficiální "fanouškovský" překlad románu "L´Identité" se v roce 2006 nakrátko objevil na českém internetu.

Z Kunderových dramatických děl oficiálně vyšel pouze "Jakub a jeho pán". Dalšími dvěma dramaty jsou "Majitel klíčů" a "Ptákovina".

Prvně jmenované dílo se hrálo v šedesátých letech, ale později zapadlo a nebylo znovu vydáno, a druhé uvedl znovu na scénu Činoherní klub v roce 2008.

Milan Kundera je perfekcionistou, který pevně zastává úplné právo autora na osud svého díla.

Kundera krátce studoval literární vědu a estetiku na FF UK, později ale přešel na FAMU, kde vystudoval režii a scénáristiku. Na téže škole také později vyučoval světovou literaturu. Po emigraci v roce 1975 vyučoval nejprve na univerzitě v Rennes a později v Paříži.

Milan Kundera se narodil 1. dubna 1929 v Brně. V současnosti žije zřejmě v Paříži na neznámé adrese se svou ženou Věrou.

 

Právě se děje

Další zprávy