John Ronald Reuel Tolkien

4. 11. 2015 10:48
Anglický spisovatel, filolog a univerzitní profesor.
Foto: Aktuálně.cz

Život

John Ronald Reuel Tolkien se narodil 3. ledna 1892 v Jižní Africe ve městě Bloemfontein, centru Oranžského svobodného státu. Oba rodiče byli Angličané, kteří přesídlili do jižní Afriky. Když mu byly čtyři roky, vzala matka děti k prarodičům do Anglie a tam se dozvěděla, že její manžel mezitím zemřel. Do Afriky už se nevrátila.

Základní údaje

Narození:  3. ledna 1892, Bloemfontein, Oranžský svobodný stát

Úmrtí: 2. září 1973 Bournemouth, Velká Británie

Rané zážitky z dětství, mlhavé z Afriky a pak vzpomínky na dětství v anglické vesničce Sarehole, využil Tolkien ve svých dílech. První Ronaldovou učitelkou byla jeho matka, ve čtyřech letech uměl číst a psát, zajímaly ho stromy, jazyky a severské ságy. Školu začal navštěvovat v průmyslovém Birminghamu. Matka zemřela v roce 1904 a nechala dva nezajištěné syny. V následující době se Tolkien ještě více zajímal o jazyky, moderní i starověké. Při dalším studiu na Oxfordu se věnoval zkoumání severské mytologie.

Nejznámější díla

Silmarillion, Hobit, Pán prstenů

Od šestnácti se znal s Edith, ale jeho strýc mu kontakty s ní zakázal do doby, než mu bude 21 let. Po vypuknutí první světové války ještě studoval, pak vstoupil do armády a dlouho čekal na nalodění do Francie. Těsně před ním se oženil s Edith.  Kvůli onemocnění „zákopovou horečkou“ se vrátil do Anglie. Po skončení války se stal lexikografem pro přípravu anglického slovníku. O dva roky později se stal lektorem na univerzitě v Leedsu. Kromě vyučování psal svůj legendární cyklus Ztracené příběhy. Narodili se mu tady tři synové. V roce 1925 se stal profesorem na Oxfordu. Narodila se mu ještě dcera. Každý rok psal dětem ilustrované dopisy jako od Ježíška, později vyšly knižně.

Tři prsteny pro krále elfů pod nebem, Sedm trpaslíkům v síních z kamene, Devět mužům, každý je k smrti odsouzen, Jeden pro Temného pána, jenž dlí na trůně v zemi Mordor, kde se snoubí šero se šerem. Jeden prsten vládne všem, Jeden jim všem káže, Jeden všechny přivede, do temnoty sváže v zemi Mordor, kde se snoubí šero se šerem. J. R. R. Tolkien, osmiverší, kterým začíná každá kniha z trilogie Pán prstenů

Příběh o hobitovi začal Tolkien vyprávět svým dětem a nedokončený rukopis se dostal do rukou jeho studentce, zaměstnankyni nakladatelství Allen&Unwinn. Přes ni se dostal k nakladateli a jeho malému synovi, který si příběh s nadšením přečetl. A tak v roce 1937 vyšel Hobit, který si získal velikou oblibu čtenářů. Tolkien byl požádán o další texty. Zpracoval své dřívější Ztracené příběhy, které ale nakladatele nezaujaly. Začal tedy psát pokračování Hobita, jež se rozrostlo ve velkolepého Pána prstenů, kterého se ujal už dospělý syn nakladatele Rayner Unwinn, který jako první četl Hobita. Pán prstenů se stal brzy velmi populárním. V roce 1972 obdržel Tolkien od královny Alžběty II. Řád britského impéria a Oxfordská univerzita mu udělila čestný doktorát z literatury. John Ronald Reuel Tolkien zemřel 2. září 1973 ve městě Bournemouth v Anglii, ve věku 81 let.

Dílo

Silmarillion (Ztracené příběhy) začal psát Tolkien jako první mytologický cyklus., v němž stvořil umělý svět v umělé literatuře. První příběh líčí stvoření vesmíru a Středozemě a popisem vzniku prvních obyvatel.

Hobit

Legolas je chvíli pozoroval s úsměvem na rtech a pak se obrátil k ostatním. ,,Říkáte, že nejsilnější musejí hledat cestu? Já ale říkám: ať oráč orá, ale na plavání vezměte vydru a na lehký běh po trávě a listí nebo sněhu-elfa." S tím hbitě vyskočil a pak si Frodo poprvé plně uvědomil, co dávno věděl, že totiž elf nemá těžké boty,ale jen lehké opánky jako vždycky a že stěží zanechává stopy ve sněhu. ,,Hodně štěstí!" řekl Gandalfovi. ,,Jdu pro to slunce!" Pak vystřelil jako po pískové cestičce, rychle předhonil plahočící se muže, zamával jim a spěchal do dálky, až zmizel za ohybem skály. J. R. R. Tolkien, Společenstvo prstenu

Hobit (1937), předehra k Pánu prstenů, patří k nejoblíbenějším a nejvýznamnějším knihám dvacátého století. Bilbo Pytlík je hobit, který se těší z pohodlného a skromného života a jen zřídkakdy putuje dále než do své spižírny na Dně pytle. Jeho spokojené bytí je však narušeno, když se jednoho dne u jeho prahu objeví čaroděj Gandalf v doprovodu třinácti trpaslíků a vezmou ho s sebou na cestu „tam a zase zpátky“. Mají v úmyslu uloupit poklad mocného Šmaka, velikého a mocného draka.

Pán prstenů

Pán prstenů patří k nejskvělejším a nejnápaditějším dílům výpravné prózy dvacátého století.  Romány začínají dílem Společenstvo prstenu, pokračují dílem Dvě věže a končí ohromujícím vyvrcholením v Návratu krále. Příběh obsahuje velké množství epizod a vedlejších linií. Čtenář sleduje Společenstvo, jak prochází obřími temnými dómy trpasličí říše, či jak na chvíli zakotví v líbezné, bezčasé a nadzemsky nádherné elfské lesní říši Lothlórien. 

Legenda o Sigurdovi a Gudrún

Tolkien se vždy zajímal o severskou mytologii. Příběh o Sigurdovi a Gudrún je součástí Ságy o Völsunzích, hlavní hrdina se objevuje i v Eddě. Autor spojil zlomky příběhu v ucelenou linii a zpracoval ji za využití obtížného eddického verše, při zachování klasického rozměru i typických aliterací. Text vydal z otcovy pozůstalosti jeho syn Christopher a doprovodil ho obšírným komentářem.

 

Právě se děje

Další zprávy