Hudební festivaly

Aktualizováno 15. 7. 2011 13:34
Hudební festivaly jsou kulturní akce zaměřené samozřejmě zejména na hudbu, ale stále častěji se jejich součástí stávají i divadelní představení a různá další performance.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: NetReporters.org

Stejně jako trh s hudebními nosiči funguje ve dvou cyklech - Vánoce a zbytek roku - i koncertní sezóna je rozdělená podobným způsobem na (většinou letní) hudební festivaly a zbytek roku. Z množství festivalů konaných na území Česka má však jen několik akcí nadnárodní charakter a alespoň minimální mezinárodní věhlas. A nepočítáme-li žánrové akce, jde takřka jen o festival Colours of Ostrava, byť mezinárodní hvězdy pravidelně hostí i akce typu Rock for People, Trutnov Open Air nebo Open Air Festival v Panenském Týnci. Jejich dramaturgie však kvalitativně zaostává, případně se často opakuje.

Od nesmělých krůčků udělali organizátoři českých festivalů za pár let obrovský skok dopředu, nicméně parametrů světových akcí ještě nedosahují. S rostoucí zkušeností, kvalitou a následně i odpovídajícím zájmem lidí se festivaly často zprofesionalizovaly a peníze spolu s rostoucím sebevědomím tak pomohlo do České republiky přivést mnoho dříve nemyslitelných jmen - Björk, Skrillex, Iggy Pop, Grinderman, Massive Attack, The Killers, Franz Ferdinand, Ozzy Osbourne a mnoho dalších.

Významným zahraničním festivalům však budou rozsahem navždy vzdálené - za všechny například britský festival v Glastonbury, kterého se v roce 2011 zúčastnilo asi 150 tisíc lidí. Návštěvnosti největších českých festivalů se pohybují mezi dvaceti a třiceti tisíci lidmi.

Zajímavou dramaturgií však dokáže nabídnout stále jen několik akcí, jako je ostravský Colours of Ostrava, alternativní Creepy Teepee nebo žánrové akce typu Respect Festival, Brutal Assault, Jazzfest Brno, Hip Hop Kemp ad. Řada lidí proto za kvalitním programem raději zamíří do zahraničí, například na slovenský festival Pohoda v Trenčíně.

Hudební festivaly se zaměřují samozřejmě zejména na hudbu, ale stále častěji se jejich součástí stávají i divadelní představení a různá další performance.

Významné české a slovenské festivaly

Benátská noc
Beseda u bigbítu
Brutal Assault
Colours of Ostrava
Creepy Teepee
Festival uprostřed Evropy
Fluff Fest
Grape
Hip Hop Kemp
Jazzfest Brno
Masters of Rock
Mezi ploty
MHF Český Krumlov
Mighty Sounds
Obscene Extreme
Open Air Festival
Pohoda
Prague City Festival
Respect Festival
Rock for People
Sázavafest
Topfest
Trutnov Open Air
United Islands
Votvírák

 

Právě se děje

Další zprávy