Filmový festival v Cannes 2012

3. 5. 2012 14:38
65. ročník filmového festivalu v Cannes se uskutečnil ve dnech 16. až 27. května 2012. Své nové snímky na něm představili režiséři Wes Anderson, David Cronenberg, Michael Haneke nebo Alain Resnais.
Filmový festival v Cannes 2012
Filmový festival v Cannes 2012 | Foto: Reuters

65. ročník filmového festivalu v Cannes proběhl ve dnech 16. až 27. května a své nové snímky nové snímky na něm představili režiséři jako Wes Anderson, David Cronenberg, Michael Haneke nebo Alain Resnais.

Z hlavní festivalové soutěže o Zlatou palmu vyšel vítězně právě film Láska od Michaela Hanekeho. Ten toto ocenění získal již podruhé.

Prezidentem hlavní festivalové soutěže byl letos italský klasik Nanni Moretti. Britský herec Tim Roth zase zasedl v čele poroty Un Certain Regard, která cenu určenou pro nastupující filmaře udělila Mexičanovi Michelu francovi a jeho snímku Después de Lucia (Po Lucii).

Další info

Zahajovacím snímkem bylo v roce 2012 komediálně laděné drama Moonrise Kingdom režisérského podivína Wese Andersona. O týden a půl později pak program uzavřelo francouzské drama Thérèse Desqueyroux nedávno zesnulého režiséra Clauda Millera.

Francouzské letovisko v době konání festivalu navštívila řada hereckých celebrit v čele s Nicole Kidmanovou, Bradem Pittem a Marion Cotillardovou, kteří si zahráli v soutěžních filmech stejně jako Robert Pattinson a Kristen Stewartová, představitelé zamilovaného páru v kultovním teenagerovském filmu Stmívání.

Českou tvorbu bude v Cannes zastupoval studentský film Tambylles Michala Hogenauera, jenž byl zařazen do studentské sekce Cinéfondation, a krátkometrážní animovaný snímek Tramvaj režisérky Michaely Pavlátové.

 

Právě se děje

Další zprávy