Febiofest

18. 3. 2012 22:35
Febiofest - Mezinárodní filmový festival Praha - se od roku 1993 koná každoročně v Praze a následně i několika dalších městech v Česku a Slovensku.
Italský herec Giancarlo Giannini dostal na Febiofestu Kristiána
Italský herec Giancarlo Giannini dostal na Febiofestu Kristiána | Foto: ČTK

Febiofest neboli Mezinárodní filmový festival Praha se od roku 1993 koná každoročně v Praze a následně i několika dalších městech v Česku a Slovensku. Za jeho organizací stojí produkční společnost Febio založená Ferem Feničem, jenž je zároveň ředitelem festivalu.

Jakýmsi heslem Febiofestu je: "Všechno pro diváka," a tomu odpovídá i rozsáhlý program. Zahrnuje filmy všech délek, žánrů a formátů a přináší vybrané snímky uplynulého roku včetně distribučních premiér, retrospektiv a profilů. Zároveň dává prostor neznámým tvůrcům a má sekce věnované LGBT tematice, dětským snímkům (Febiofest Junior) nebo experimentálnímu filmu.

V posledních letech se festivalu účastnili například Peter Weir, Roman Polanski, István Szabó, Tom Tykwer nebo Nikita Michalkov.

Aktuálním dějištěm Febiofestu je multiplex Cinestar Anděl a kino Ponrepo. Návštěvnost se pohybuje kolem 140 tisíc diváků.

Ročník 2013

Jubilejní dvacátá filmová přehlídka Febiofestu probíhá od 14. do 22. března v Praze (projekce v CineStar na Andělu, nově v Malostranské besedě koncerty, další promítání a společenské akce), ve dnech 25.3.-12.4. zavítá do regionálních kinosálů a poslední den se uzavře ve Zlíně. Připraveno je 190 snímků. Hlavní soutěží zůstává Nová Evropa s cenou Grand Prix, kterou udělí vybraná divácká 33členná porota. Z českých filmů se účastní Můj pes Killer, oceněný v Rotterdamu, a režijní debut osmnáctiletého tvůrce Bez doteku.

Na zahájení převzal cenu Kristián Jeremy Thomas a Giancarlo Giannini. Mezi dalšími, kteří budou po skončení festivalu držiteli Kristiána, patří Richard Lester, Jerzy Stuhr a Geraldine Chaplinová.

Novinkou je zavedení další soutěžní sekce soustředěné na středometrážní filmy.

Z národních kinematografií je v roce 2013 věnována pozornost Finsku, byl také navýšen počet uváděných snímků původem z Balkánu.

V rámci oslav kulatého výročí se na Febiofestu představí nové filmy některých umělců, kteří za uplynulé dvě dekády obdrželi ocenění Kristián za celoživotní dílo, např. Claudia Cardinale, Sandrine Bonnairová, Volker Schlöndorff, Roman Polanski či Mike Leigh.

Ročník 2012

Devatenáctý ročník Febiofestu se uskutečnil ve dnech 23. až 30. března 2012 a v roli hostů na něj přislíbili účast přijeli Nanni Moretti, Sandrine Bonnaire, Lech Majewski, Andreas Dresen, Zuzana Kronerová, Pawel Pawlikowski a Garin Nugroho. Festival uvedl buď jejich obsáhlejší portrét, nebo několik vybraných snímků těchto tvůrců.

Z tematických sekcí se pokusil představit současnou tureckou kinematografii (Turecko dnes), asijskou (Asijské panorama), jihoamerickou (Latinskoamerické panorama), trojrozměrné filmy z různých částí světa (Svět ve 3D) nebo nezávislý americký film (Made in USA).

 

Právě se děje

Další zprávy