Emil Zola

10. 6. 2015 16:33
Francouzský spisovatel, romanopisec, dramatik a kritik, hlavní představitel naturalismu.
francouzský spisovatel, romanopisec, dramatik a kritik
francouzský spisovatel, romanopisec, dramatik a kritik | Foto: Wikimedia Commons

Život

Narodil se v Paříži 2. dubna 1840 v rodině stavitele železnic. Po smrti otce se dostala rodina do finančních problémů a Émile musel přerušit studia.  S matkou se odstěhoval do Aix-en-Provence.

Základní údaje

Narození: 2. dubna 1840, Paříž, Francie
Úmrtí: 29. září 1902, Paříž, Francie

Po návratu do Paříže začal pracovat v nakladatelství Hachette, kde později začal vydávat své prozaické práce. Soustředil kolem sebe skupinu mladých autorů, tzv. medanskou skupinu. Politicky se velmi angažoval. Napsal např. otevřený dopis prezidentovi s názvem Žaluji, v němž hájil kapitána Dreyfuse odsouzeného za špionáž. Za to byl odsouzen a strávil rok v exilu v Anglii. Zemřel 29. září 1902 na otravu oxidem uhelnatým, který se nahromadil kvůli ucpanému komínu.

Dílo

Nejvýznamnější díla

Tereza Racquinová, Břicho Paříže, Zabiják, Nana, Germinal, Člověk bestie

Zola chtěl vytvořit podobný románový cyklus jako Balzac, situovaný do nových společenských podmínek Francie 2. poloviny 19. století. Při jeho zpracování chtěl postupovat přísně vědecky. Studoval vliv prostředí na člověka, seznámil se s nejnovějšími teoriemi o dědičnosti. Podal všestranný rozbor francouzské společnosti v době, kdy vznikaly velké průmyslové a bankovní společnosti, které ovládaly veškerý veřejný život, byl velmi pesimistický.

Na začátku své tvorby psal ještě romantické povídky. Prosadil se až románem Tereza Raquinová (1867) – příběh o ženě, která se svým milencem zavraždí manžela. Jádrem jeho díla je cyklus 20 románů Rougon- Macquartové s podtitulem „přírodopisná a sociální studie jedné rodiny za druhého císařství“. Hlavními postavami jsou dělníci a lidé z periférie, které procházejí jednotlivými díly románového cyklu a vyvíjejí se v čase. Nejznámější jsou romány Břicho Paříže, Zabiják, Nana, Germinal.

Zabiják

Tak vida, teď padla na Goujeta! Co jen to pánubohu udělala, že ji takhle mučí až do konce? Tohle už byla poslední rána, padnout přímo do cesty kovářovi, aby ji tu viděl jako nejhorší předměstskou děvku, bledou a žadonící! A musí se to stát zrovna pod plynovou svítilnou, viděla svůj vlastní neforemný stín, jakoby se jí pitvořil na sněhu, učiněná karikatura! Jako stín opilé ženské. Ach bože, nemít v sobě ani žvanec chleba a ani kapku vína a být považována za opilou! Je to její vina, proč se opíjela. Určitě si teď Goujet myslí, že je namazaná a že zrovna někam táhne v tom nechutném flámu pokračovat. Goujet se na ni chvíli díval, zatímco sníh se mu usazoval v krásném plavém plnovousu jako lístečky opadané sedmikrásky. Potom, když Gervaisa se sklopenou hlavou chtěla utéci pryč, ji zadržel a řekl: "Pojďte se mnou" E. Zola, Zabiják

Děj románu se odehrává v Paříži v 19. století. Do města přijíždí dívka Gervaise se dvěma dětmi a přítelem. Pracuje jako pradlena a vydělává peníze pro rodinu. Seznámí se s klempířem, který se s ní ožení. Spolu mají dceru Nanu. Na začátku žijí dobře, pak nastává boj o přežití. Muž nemůže pracovat, místo toho se opíjí. Z ženy se stává žebračka a alkoholička, nakonec umírá a smrt je pro ni vysvobozením. Zabijákem je alkohol.

Nana

Volné pokračování Zabijáka. Hlavní hrdinkou je Nana, dcera pradleny Gervaise. Rodinná situace a výchova ji předurčily k roli kurtizány. Nana začíná jako herečka ve hře Zlatovlasá Venuše. Přestože nemá žádný talent, muži jí leží u nohou. Peníze vydělané prostitucí posílá na výchovu svého nemanželského syna Ludvíčka. Muže využívá a pohrává si s nimi. Sama prožije nešťastný vztah s chudým hercem, který ji bije. Nana umře se synem na neštovice v den, kdy začíná válka.

 

Právě se děje

Další zprávy