ČT :D a ČT art

12. 8. 2013 14:58
Dva nové programy, přes den vysílání pro děti, po osmé večer kulturní centrum, vytvořila Česká televize k 31. srpnu 2013.
Logo dětského kanálu České televize :D
Logo dětského kanálu České televize :D | Foto: Česká televize

Dva zatím poslední vytvořené kanály vysílané na stejném programu Česká televize vysílají od září 2013. ČT :D je dětský kanál, ČT art se zaměřuje na kulturu.

Byly spuštěny 31. srpna 2013. Jedná se o pátou a šestou stanici, které má Česká televize ve svém portfoliu. Každý den bude Déčko vysílat od 6:00 do 20:00, kulturně laděný program ČT art zabírá čas od 20:00 do 2:00.

Cílovou diváckou skupinou ČT :D jsou nejmladší diváci, konkrétně se program orientuje jednak na skupinu 4-8 let a pak na 8-12 let s ohledem na dobu, kdy jsou častěji u televizorů.

Cílem kanálu ČT :D, který má konkurenci v řadě placených stanic v kabelové nebo satelitní síti, je prostřednictvím zábavné formy vzdělávat a přinášet divákům pestrý a kvalitní obsah. Zároveň chce přísnou kontrolou garantovat, že se rodiče nemusí bát o narušení mravního vývoje dětí. Navíc se vysílání obejde bez reklamních sdělení.

Bez reklamy v klasické podobě bude i ČT art, nicméně kulturní program bude disponovat sponzoringem.

Výkonným ředitelem ČT :D je Petr Koliha, který dříve působil na zlínském filmovém festivalu pro děti a mládež. ČT art má na starosti Tomáš Motl, někdejší dramaturg studia Febio.

Autorem orchestrální hudby charakterizující ČT :D v upoutávkách a předělech je skladatel Tadeáš Věrčák.

Obsahová nabídka ČT :D

Na kanálu se paralelně vysílá pořad Večerníček, z počátku to byly i Planeta YÓ nebo Kouzelná školka. Novinkou je například žánr zpravodajství pro děti v pořadu Dobré zprávy, dál pak dramatická tvorba v podobě filmů a pohádek, vzdělávací pořady a dokumenty, zábavné pořady a seriály nebo i sportovní tématika. Těsně před osmou hodinou by ve vysílání měly být animované seriály i pro starší dospívající kolem patnácti let.

Obsahová nabídka ČT art

Art přebírá některé kulturní závazky, které se dosud soustředily na druhý kanál České televize. Vrátilo se tak i dvacetiminutové kulturní zpravodajství, kterým vysílání každý den ve 20 hodin začíná. Z kultury se věnuje rozličným tématům - od filmů v originálním znění s titulky, přes pořady o literatuře, filmu (Film 2013), televizi (Monoskop), výtvarném umění (Galerie Kavky) či hudbě k záznamům koncertů a divadla (Z první řady) .

Zatímco nedělní večer patří filmu, ve čtvrtek se divák setká s dokumenty, v pondělí se slovenskou tvorbou. Čtyřikrát týdně před jedenáctou večerní byla v začátku vysílání uváděna kritická talkshow Artefakta (čtyři různí moderátoři včetně Jana Rejžka), ta posléze skončila.

Vznik kanálu

Vytvoření samostatného programu věnovaného dětem bylo součástí plánu současného generálního ředitele ČT Petra Dvořáka, když se o vedení ČT ucházel.

Provizorním označením byl kanál ČT 3, finanční odhady na jeho vytvoření se pohybovaly kolem 200 milionů korun. Roční rozpočet na Déčko i Art by podle informací z února 2013 neměl přesáhnout 232 milionů korun. 70 milionů se v rámci Déčka investovalo do vlastní tvorby.

 

Právě se děje

Další zprávy