Benátský filmový festival

Aktualizováno 28. 8. 2013 13:34
Benátský filmový festival, nejstarší svého druhu na světě, slaví v roce 2013 své 70. narozeniny.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Benátský filmový festival, nejstarší podnik svého druhu, patří zároveň i mezi ty nejprestižnější. Odehrává se v době končícího srpna a začátku září. Přitahuje pozornost i tím, že zde uvádí své novinky známí tvůrci a diváci se mohou seznámit s jednou várkou adeptů na výroční filmová ocenění, která jsou v únoru zakončena předáváním Oscara.

70. ročník benátského festivalu

Benátky hostily filmový svátek ve dnech 28. srpna až 7. září 2013. Zahajovacím snímkem byla dlouho očekávaná, trikově náročná sci-fi Alfonse Cuaróna Gravitace (v originále Gravity) o dvojici astronautů, kteří po srážce uvíznou ve vakuu na orbitě Země. Režisér naposledy uvedl do kin film v roce 2006 - Potomci lidí a získal za něj velký ohlas v souvislosti s technickými experimenty.

Porota za vítěze, který si odnesl Zlatého lva, vybrala dokument Sacro Gra režiséra Gianfranca Rosiho. Stříbrného lva pro nejlepšího režiséra získal Alexandros Avranas za film Miss Violence.

Ve světové premiéře se na festivalu představil nový film Terryho Gilliama (Brazil, 12 opic) s titulem The Zero Theorem, který se ucházel o cenu v hlavní soutěži. Ze známějších jmen zde figuroval také režijní příspěvek herce Jamese Franca Child of God a nový film autora Královny Stephena Frearse Philomena,

Mimo soutěž uvedl film Moebius Kim Ki-Duk.

69. ročník benátského festivalu

Odstartoval 29. srpna, a to projekcí filmu Miry Nair Reluctant Fundamentalist. Snímek se zakládá na knižní předloze pojednávající o osobní krizi amerického muslima a událostech jedenáctého září.

Žádný výrazný český zástupce se do soutěžní ani nesoutěžní sekce neprobojoval. Jedinou souvislost nabídla adaptace románu Victora Huga Muž, který se směje. Mezinárodní koprodukce se z velké části natáčela v českých lokací, v jedné z rolí s Gérardem Depardieu.

Výrazné filmové novinky představili tito autoři: P. T. Anderson (The Master), Brian De Palma (Passion), Kim Ki-Duk (Pieta) či Terrence Malick (To the Wonder).

Zlatého lva za nejlepší film získala Pieta, Stříbrného lva za režii P. T. Anderson. Nejlepší herci byli Philip Seymour Hoffman a Joaquin Phoenix ve filmu Master, nejlepší herečkou Hadas Yaron ve snímku Lemale et ha'halal.

Hodně diskusí vzbudil další film Terrence Malicka, už jeho Strom života rozdělil publiku, v tomto případě mu někteří vytýkají, že se už příliš vzdaluje divákovi a klasické výstavbě filmu. Někteří se také dohadují o výsledcích poroty v čele s Michaelem Mannem. Podle pravidla totiž nemůže jeden film dostat cenu za nejlepší dílo, režii i za herce. Proto Zlatý lev připadl Kim Ki-Dukovi.

68. ročník benátského festivalu

Festival se v roce 2011 koná od 31. srpna do 10. září. O Zlatého lva se v hlavní soutěži utkalo 23 světových premiér. Předsedou poroty je režisér, scenárista a producent Darren Aronofsky (známý například filmy Černá labuť, Wrestler nebo Rekviem za sen).

V nesoutěžní sekci se v Benátkách ukáže také Alois Nebel, filmová adaptace komiksu autorů Jaroslava Rudiše a Jaromíra Švejdíka.

Historie

Festival se poprvé konal v roce 1932 pod taktovkou hraběte Giuseppe Volpiho di Misurata jako součást 18. ročníku Benátského bienále. Od druhého ročníku, konaného v roce 1934, je festival pořádán každoročně kolem přelomu srpna a září.

První ročník se konal na terase hotelu Excelsior a byl založen na nesoutěžní bázi. Promítali se tu filmy, z nichž některé se později staly klasikami, například Stalo se jedné noci (It Happened One Night) Franka Capry nebo Lidé v hotelu (Grand Hotel) Edmunda Gouldinga.

Druhý ročník, který se konal od prvního do dvacátého srpna 1934, již obsahoval soutěžní část - cenu pro nejlepší zahraniční film si tehdy odnesl Muž z Aranu (Man of Aran) Roberta J. Flahertyho.

Ceny udělované na festivalu

Zlatý lev - hlavní cena festivalu pro nejlepší film.
Stříbrný lev - nepravidelně udělovaná cena, některé ročníky se udílí jako "druhá cena", jindy je cenou pro debutový film, krátkometrážní film a podobně.
Zvláštní cena poroty - většinou je udělována jednomu nebo dvěma filmům.
Volpiho pohár - cena určená herečkám a hercům v hlavních i vedlejších rolích.
Zlatá Osella - tyto ceny jsou udělovány režisérům, scenáristům, kameramanům a skladatelům za výjimečný řemeslný výkon.

 

Právě se děje

Další zprávy