Steve Jobs

Aktualizováno 6. 10. 2011 10:50
Steve Jobs je zakladatelem a výkonným ředitelem počítačové společnosti Apple.
Steve Jobs
Steve Jobs | Foto: inicons.com

Steve Jobs byl spoluzakladatelem a výkonným ředitelem počítačové společnosti Apple. U zrození firmy stál v roce 1976 spolu se Stevem Wozniakem a Ronaldem Waynem. Jejich cílem bylo přenést počítače na stůl běžných uživatelů.

Muž, který změnil svět osobních počítačů, mobilních telefonů i toho, jak lidé poslouchají hudbu, podlehl dlouhému boji s rakovinou slinivky břišní a zemřel 5.10.2011 ve věku 56 let.

Podle odhadu časopisu Forbes činilo Jobsovo jmění v roce 2010 na 6,1 miliardy dolarů, což z něj dělalo 42. nejbohatšího Američana.

Kromě Apple stál Jobs také za společností Pixar, která znamenala revoluci v oblasti počítačové grafiky a animovaného filmu.

Po úspěchu, který zažil produkt Apple I a následně Apple II, začal Jobs s Wozniakem přijímat nové společníky a přilákali řadu investorů. V roce 1984 se však na trhu neujal nový produkt - "chytrý" Macintosh, což vedlo k poklesu zisků a rozbrojům uvnitř firmy. Následně Jobs a Wozniak rezignovali a přenechali vedení společnosti Apple manažerovi Johnu Sculleymu.

Počátek devadesátých let se nesl v duchu neúspěšných konkurenčních bojů se společností IBM, která se v té době spojila s Microsoftem. Do čela firmy Apple se proto vrátil Steve Jobs, kterému se podařilo vytáhnout ji ze dna novým operačním systémem Mac OS X. Od té doby se Apple, díky mnoha technologickým i designovým inovacím a silným novinkám opět daří.

Steve Jobs se narodil 24. února 1955 v San Franciscu. Se svou ženou Laurene Powellovou vychovával čtyři děti, z toho tři měl se současnou manželkou a dceru z předchozího vztahu.

 

Právě se děje

Další zprávy