Státní zemědělská a potravinářská inspekce

13. 3. 2012 19:33
Státní zemědělská a potravinářská inspekce patří mezi orgány státního dozoru a je podřízená ministerstvu zemědělství. Mezi hlavní činnosti patří zejména kontroly potravin, ale i laboratorní činnosti.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce patří mezi orgány státního dozoru a je podřízená ministerstvu zemědělství. Zabývá se zejména kontrolami potravin, ale i laboratorní a certifikační činností. Do působností SZPI spadá také dozor nad zdravotní nezávadností, jakostí a správným označováním potravin.

Cílem pravidelných kontrol potravin prováděnou SZPI není monitorování, nýbrž ochrana spotřebitele a eliminace případných nebezpečných či nesprávně označených potravin. Velká pozornost je při kontrole věnována nejen složení a označení výrobku, ale také podmínky samotné výroby a prodeje. Kontroly se soustřeďují primárně na nejrizikovější oblasti trhu, kde existuje vysoké podezření na klamání spotřebitele či porušení povinných podmínek prodeje.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se stará také o náležitou certifikaci potravin a vína určeného na export do členských zemí EU.

Na internetových stránkách SZPI lze najít užitečné informace a rady ohledně nakupování potravin, přehled výrobků s klamavým označením a další novinky z oblasti potravinářství.

Ústřední inspektorát Státní zemědělské a potravinářské inspekce sídlí v Brně, další pobočky se nachází v Praze, Plzni, Olomouci, Hradci Králové, Táboře a Ústí nad Labem. Ústředním ředitelem SZPI je Jakub Šebesta.

 

Právě se děje

Další zprávy