Martin Roman

Aktualizováno 15. 9. 2011 10:36
Generálním ředitelem ČEZu se Martin Roman stal v roce 2004, v září 2011 potom přešel na pozici předsedy dozorčí rady.
Martin Roman.
Martin Roman. | Foto: Aktuálně.cz

Martin Roman byl do září 2011, kdy na vlastní žádost odešel, ředitelem energetické společnosti ČEZ, pravděpodobně nejvlivnějším českým manažerem a nejlépe placeným státním zaměstnancem.

Společnost ČEZ však Roman neopustil, místo pozice generálního ředitele se přesouvá na místo předsedy dozorčí rady.

Měl dobré vztahy jak s podřízenými, tak i politiky, kteří rozhodovali o jeho osudu - byl například přítelem Mirka Topolánka, ale dobře vycházel i s představiteli ČSSD.

Ačkoliv firma za dobu jeho působení několikanásobně vyrostla a stala se z evropského pohledu velmi významnou, v době jeho odchodu ČEZu - v důsledku propadu cen elektřiny - poprvé v historii klesl zisk. Kromě toho nebylo jasné ani to, zda bude nadále dostávat od státu ekologické povolenky.

S jeho nástupem ve společnosti ČEZ se rozpoutala mohutná expanze firmy především na východ a jihovýchod Evropy, ale také do okolních států. Díky rychlému růstu hodnoty společnosti a výhodnému opčnímu programu se Roman dostal k pohádkovým odměnám, které mu umožnily mj. bohatě financovat elitní střední školu PORG, která se chystá z Prahy rozrůst ještě do Ostravy, Romanova rodného kraje.

Narodil se 29. října 1969 v Havířově, odkud zamířil na právnickou fakultu UK v Praze. Během vysokoškolských studií absolvoval dva zahraniční studijní pobyty, které měly výrazný dopad na jeho budoucí kariéru - ve švýcarském St. Gallen a na Karl-Ruprechtsuniversität v Heidelbergu. Sepsal tam seminární práci o českém maloobchodu, kterou od něho koupily německé firmy, z nichž některé mu rovnou nabídly práci.

Ještě během studií práv, v roce 1992 se tak stal ředitelem prodeje českého zastoupení Wolf Bergstrasse ČR s.r.o., ze kterého posléze odešel, opět na pozici ředitele, do problémové Janky Radotín, a. s., kterou se mu podařilo zachránit a prodat americké firmě Lennox. Odtud přešel do Škoda Holding, kde se v roce 2000 stal předsedou představenstva a generálním ředitelem. Podařilo se mu tu přesvědčit stát o odpuštění dluhů, ztrátový podnik dostat do zisku a nakonec ho prodat investiční skupině Appian.

Martin Roman je členem představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR, kde je viceprezidentem pro oblast energetiky a životního prostředí. Je ženatý a má dvě dcery.

 

Právě se děje

Další zprávy