Roaming a ceny telefonování z ciziny

Aktualizováno 1. 4. 2017 0:00
Češi, kteří od 15. června 2017 vyrazí na dovolenou nebo třeba pracovní cestu do jiné země EU, už nezaplatí za volání, psaní SMS ze zahraničí nebo mobilní internet žádnou přirážku k domácí ceně.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Výši poplatků za roaming, tedy za volání v zahraničí, tlačili politici Evropské unie postupně dolů už dříve. Poslední cenový limit na roamingové poplatky platí od dubna 2016 a skončí v polovině června 2017. Už během letní dovolené tak Češi budou moci volat, psát SMS a surfovat na internetu za ceny, které platí svým operátorům doma v Česku. 

Češi, kteří od 15. června vyrazí na dovolenou nebo třeba pracovní cestu do jiné země EU, už nezaplatí za volání, psaní SMS ze zahraničí nebo mobilní internet žádnou přirážku k domácí ceně. Nově bude používat mobil kdekoliv v EU za stejnou cenu jako v Česku.

Pro dosažení nižších cen nemusíte v praxi udělat nic. Před odjezdem do zahraničí už také nebudete muset řešit "zapnutí nějaké formy bezplatného roamingu". Ten by měl být samozřejmostí a platit automaticky v průběhu celého roku.

Dodejme, že samotný roaming (jako služba, která lidem či operátorů umožňuje využívat zahraniční sítě) samozřejmě nekončí, "jen" se za něj už nebude platit žádný příplatek.

Žádnému z operátorů se konec poplatků pochopitelně nelíbí. Obávají se příjmů v řádech miliard eur. Také někteří analytici upozorňují, že dobře míněná snaha prospět spotřebitelům může nakonec všechny Evropany zasáhnout jako bumerang. Hrozí, že operátoři začnou hledat ztracené příjmy na domácích trzích - přestanou tedy své nabídky inovovat a někteří možná zdraží. Mohou také přijít s kličkami, aby na cenových stropech tolik netratili. Více čtěte zde.

 

Právě se děje

Další zprávy