Loterie, hazard a sázení

Aktualizováno 19. 10. 2012 9:03
Kde sázet, kolik vsadit a co můžete vyhrát? Představujeme vám nejznámější číselné loterie od společností Fortuna, Sazka a Tipsport.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Kde sázet, kolik vsadit a co můžete vyhrát? Představujeme vám nejznámější číselné loterie od společností Fortuna, Sazka a Tipsport.

Loto (Fortuna)

Hraje se v Česku od 18. července 2011. Sázející vybírá šest čísel ze 49 a k tomu ještě jednu ze dvou barev. Kromě jackpotu jsou všechny výhry pevně dané. K získání nejnižší výhry - dvacet korun - stačí uhodnout alespoň barvu.

Jedna sázka je tvořena sloupcem se šesti zaškrtnutými čísly, nutně musí být zvolena i barva, jinak je tiket neplatný. Vklad je dvacet korun na jednu sázku. V případě doplňkové hry Šťastné číslo (hraje se s číslem sázenky) se vklad zvyšuje o další dvacetikorunu.

V loterii Loto lze využít též možnosti takzvané systémové sázenky.

Losování probíhá dvakrát týdně, ve středu a v sobotu od 18 hodin. Příjem sázek končí přesně v šest hodin v den losování.

Sportka (Sazka)

Sportka představuje nejstarší (hraje se od roku 1957) a stále nejoblíbenější číselnou loterii v Česku.

Sázející v ní tipuje šest čísel ze 49. Losuje se ještě takzvané dodatkové číslo, které hraje roli v případě, že sázející uhodne pět z čísel - pokud se šesté číslo shoduje s dodatkovým, připadne sázkaři výhra v druhém pořadí, v opačném případě si odnáší částku odpovídající výhře ve třetím pořadí.

V doplňkové hře Šance se hraje s posledním šestičíslím sázkového tiketu.

Od února 2010 se navíc hraje o takzvaný SUPERJACKPOT, který může získat sázející, jenž vsadí všech deset sloupců Sportky a zároveň i doplňkovou hru Šance, nebo v případě, že vsadí systémovou sázku od systému osm do systému 15 a k tomu hru Šance.

Minimální vklad na jeden sloupec je 16 korun, v případě hry Šance vklad na jedno losování a sázenku vzroste o deset korun.

Losování probíhá dvakrát týdně, ve středu a v neděli, a losují se dva nezávislé tahy.

Šťastných deset (Sazka)

Ve hře Šťastných 10 tipuje sázející jedno až deset čísel z osmdesáti. Během každého losování je vybráno dvacet čísel. Losuje se každý den, od pondělí do neděle.

V případě hraní takzvané Královské hry získá sázející výhru vždy, když uhodne první vylosované (takzvané Královské) číslo.

Šance milion je doplňková loterie, ve které se losuje poslední šestičíslí sázenky.

Minimální sázka činí deset korun, v případě, že sázející hraje i Královskou hru, činí vklad dvacet korun.

Tipšestka (Tipsport)

Loterie společnosti Tipsport, takzvaná Tipšestka, byla v Česku spuštěna 11. července 2011.

Sázející vybírá šest čísel z 36 v osudí (což představuje z českých loterií teoreticky nejvyšší šanci na výhru). Výše vkladu na jednu sázku představuje patnáct korun.

Pokud uhádnete všech šest čísel a bude-li se parita jejich součtu rovnat paritě vylosovaného dodatkového čísla, získáváte kromě výhry v prvním pořadí a jackpotu také prémii 7 777 777 korun. Paritou je míněno, zda je číslo liché nebo sudé.

Losování probíhá každou neděli od 19:00 v pobočce Tipsportu v Berouně.

 

Právě se děje

Další zprávy