Kurz eura ke koruně

Aktualizováno 6. 2. 2021 14:00
Při směně je důležité odlišit kurzy vypsané pro valuty a pro devizy.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Při směně je důležité odlišit kurzy vypsané pro valuty a pro devizy. Devizový kurzovní lístek se týká pouze bezhotovostní výměny. Ve směnárnách je vystaven tedy pouze valutový kurzovní lístek.

Hodnoty označené jako "nákup" neznamenají, za kolik nakoupíte vy, ale za jakou cenu od vás danou měnu koupí dotyčná směnárna či banka. Pokud se někdo do tohoto pravidelně zamotává, existuje jednoduché pravidlo: zákazníka se týká vždy ta méně výhodná cena.

Aktuální kurzy najdete například na stránkách ČNB

Od listopadu 2013 do začátku dubna 2017 byl kurz koruny ovlivňován měnovými intervencemi České národní banky. Ta ji nenechala posílit nad 27 korun za euro.

Kurz české koruny k euru se v posledních letech před začátkem intervencí pohyboval kolem 25 až 26 korun za euro a z dlouhodobějšího pohledu lze říci, že koruna postupně sílila.

Nicméně v březnu 2020, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, česká měna vůči euru prudce oslabovala. Během loňského jara spadl kurz až k 27,80 koruny za euro. Nad 27 korun se pak euro znovu dostalo na podzim, kdy se koronakrize opět zhoršila. 

Od února 2021 ale kurz opět sílil a držel se pod 26 korunami za euro. Pomohla tomu publikace nové prognózy České národní banky. 

Klíčovým faktorem pro budoucí vývoj měny bude opět měnová politika ČNB, která připustila až trojí zvýšení sazeb ve druhé polovině roku 2021. To by mohlo vést k dalšímu posílení domácí měny.

 

Právě se děje

Další zprávy