Google

Aktualizováno 2. 2. 2021 23:15
Internetový vyhledávač, který se za dvanáct let své existence proměnil na jednoho z dominantních poskytovatelů elektronických služeb.
Larry Page, spoluzakladatel společnosti Google
Larry Page, spoluzakladatel společnosti Google | Foto: Reuters

Google je společností, jejíž jméno je dnes už téměř synonymem pro internetové vyhledávání. Její hodnota čítá více než 191 miliard amerických dolarů, což z ní dělá druhou nejhodnotnější značku světa (údaj z žebříčku společnosti Brand Finance zveřejněného v roce 2021).

Sídlem firmy je Mountain View v Kalifornii, své pobočky, ve kterých zaměstnává dohromady 135 301 lidí (údaj z roku 2020), má po celém světě - její česká pobočka v Praze funguje již od roku 2006.

Kromě internetového vyhledávače spadá pod Google několik internetových projektů, vlastní a úspěšný mobilní operační systém Android a také iniciativa v hardwarové výrobě, jako jsou Google Glass.

Google jako jiné technologické firmy čelí různým problémům. Jeden z nich se týká ochrany osobních údajů a konkurenční výhody v prostoru internetu. První zmíněné v podobě shromažďování dat o uživatelích v roce 2014 pomohlo vyřešit stanovisko evropského soudu, na jehož základě Google vytvořil formulář pro vymazání nežádoucích údajů, o což může požádat jakýkoli Evropan. Druhé se týká algoritmů, které Google používá při vyhledávání dotazů. Záležitostí se zabývá Evropská komise v antimonopolním řízení, proti Googlu se postavily i české internetové firmy.

Historie společnosti Google

Název Google je slovní hříčkou se slovem "googol", což je matematický výraz označující číslo 1 se 100 nulami. Smyslem tohoto názvu měla být snaha jeho zakladatelů obsáhnout a zorganizovat téměř nekonečné množství informací na internetu. Roku 2006 se výraz "google" také oficiálně dostal do Oxfordského slovníku angličtiny jako sloveso označující vyhledávání na internetu.

Počátky společnosti se datují kolem roku 1998. Dva studenti Stanfordské univerzity, Larry Page a Sergey Brin, po předchozím experimentování s vyhledávacím mechanismem BackRub, který poté celý rok univerzita využívala, obdrželi šek od spoluzakladatele společnosti Sun Microsystems Andyho Bechtolsheima na 100 tisíc dolarů na rozběhnutí firmy Google Inc. O rok později už opustili garáž v Menlo Parku, aby přesídlili do Palo Alto. Nakonec, stejně jako mnoho dalších firem z tohoto odvětví, například Apple, Intel či Facebook, přesídlili do Silicon Valley v Kalifornii.

V následujících letech přišla expanze prakticky do všech webových odvětví. Rozšiřovalo se množství jazykových mutací, v současnosti jich je již více než 70, včetně takových jako klingonština. Cílem Googlu je obsáhnout co nejširší část internetové komunity. Jedním z úspěšných kroků v tomto ohledu tak byla akvizice mediální společnosti YouTube v roce 2006.

Běžným uživatelům jsou prakticky všechny aplikace k dispozici zadarmo on-line, financované pouze příjmem z reklamy. Tím vyvstala silná konkurence již zavedeným společnostem i mimo vyhledávací služby. Příkladem jsou Google Dokumenty, které rámcově pokrývají kancelářské aplikace Office od Microsoftu, či vývoj nového prohlížeče Chrome (počínaje rokem 2008) jako protiváhy doposud nejrozšířenějšímu Internet Exploreru od téže firmy.

Jedním z posledních velkých projektů firmy je operační systém pro smartphony Android, díky kterému se, dva roky po uvedení na trh, stal z Googlu také jeden z největších hráčů v tomto segmentu trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy