Zdeněk Bakala

2. 12. 2010 18:58
Finančník Zdeněk Bakala je jedním z nejbohatších Čechů. Podle žebříčku Forbes z roku 2010 je 828. nejbohatším člověkem světa s majetkem odhadovaným na 1,2 miliardy dolarů (asi 22,5 miliardy korun).
Zdeněk Bakala.
Zdeněk Bakala. | Foto: CPA Eduard Erben

Finančník Zdeněk Bakala je jedním z nejbohatších Čechů. Spolu s Petrem Kellnerem a Andrejem Babišem jsou jedinými Čechy v žebříčku nejbohatších lidí podle Forbes z roku 2010, kde je na 828. místě s majetkem odhadovaným na 1,2 miliardy dolarů (asi 22,5 miliardy korun).

Zdeněk Bakala vlastní dohromady s Crossroads Capital Investments Inc společnost RPG Partners Ltd. Ta skrze Bakala Crossroads Group Limited vlastní BXR Mining B.V., jež ovládá většinu důlní společnosti New World Resources (s dceřinnými společnostmi OKD, OKK Koksovny a polskou NWR KARBONIA).

Dceřinná RPG Real Estate spravuje především bytový fond, jež býval součástí společnosti OKD. Skrze BXR Group Limited pak vlastní malý podíl v ukrajinské společnosti Ferrexpo těžící a vyvážející železo. Pod Bakalovu RPG patří také dopravní skupiny sdružené v NWR Transportation. Do oblasti logistiky pokračoval Bakala i dalšími investicemi.

Zdeněk Bakala je též jediným akcionářem Respekt Media (vydavatele týdeníku Respekt), vlastnícího většinový podíl ve vydavatelství Economia, pod jehož křídly vychází mimo jiné deník Hospodářské noviny a týdeník Ekonom.

Zdeněk Bakala emigroval v devatenácti letech ze socialistického Československa, na univerzitě v Berkley absolvoval bakalářské studium ekonomie a z obchodní fakulty Tuck univerzity v Dartmouth si odnesl titul MBA.

Poté pracoval v investičních bankách v New Yorku a Londýně, nakonec se vrátil zpět do Prahy, kde vedl první pobočku Credit Suisse First Boston. Byl zapojen do mnoha obchodů, mimo jiné zprostředkoval obchodní dohodu mezi Škodou a německým koncernem Volkswagen.

V roce 1994 založil investiční banku Patria Finance, kterou prodal o sedm let později belgické skupině KBC.

Spolu s Peterem Kadasem pak založili společnost RPG Industries. Její dceřinná společnost Charles Capital získala v roce 2004 koncern Karbon Invest, jehož součástí byla společnost OKD.

Nadace Zdeňka Bakaly podporuje vzdělávání a rozděluje stipendia zájemcům o studia na prestižních zahraničních univerzitách, především ve Velké Británii a USA.

Zdeněk Bakala se narodil 7. února 1961, je ženatý a má čtyři děti.

 

Právě se děje

Další zprávy