ArcelorMittal

22. 1. 2012 22:56
Největší ocelářský holding na světě. Většinovým vlastníkem je Lakšmí Mittal, jehož majetek je odhadován přibližně na třicet miliard dolarů.
ArcelorMittal Ostrava
ArcelorMittal Ostrava | Foto: Ludvík Hradilek

ArcelorMittal je mezinárodní ocelářská společnost se sídlem v Lucembursku. Vznikla v roce 2006 převzetím Arceloru, druhého největšího producenta oceli, indickou Mittal Steel. Fúzí těchto dvou společností vznikl největší ocelářský holding na světě.

Mittal Steel měl již dříve řadu akvizic po celém světě. Společným znakem většiny z nich byla malá ziskovost, zadluženost, nebo i situace před krachem, a tedy i nízká cena. Do získaných společností Mittal investoval, změnil management a vytvořil z nich prosperující hutě. Tato obchodní taktika byla firmou uplatňována od samých počátků. V roce 2003 zakoupila Mittal Steel ostravskou Novou huť.

Dalším pozoruhodným prvkem ve strategii je důraz na nezávislost na dodavatelích surovin. Společnost mimo jiné totiž značně investovala do nákupu rudných a uhelných dolů. Jejich produkce činí téměř polovinu potřebného množství.

Většinovým vlastníkem holdingu je Lakšmí Mittal a jeho rodina. V roce 2011 byl šestým nejbohatším mužem planety. Jeho celkový majetek je odhadován na přibližně 30 miliard amerických dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy