Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Aktuálně.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah

V mutěnickém vinařství zapomenete na Provence

komerční článek
25. 7. 2014 14:02
Místo, které nechává dýchat vínu i létu.
Foto: komerční článek

Takové je rodinné vinařství Štěpánek, které najdete v malebné vinařské obci Mutěnice na jihomoravském Slovácku http://www.vinarstvistepanek.eu/. Moderní provozovna zasazená mezi okolní vinice a sklípky nabízí v letních měsících posezení v pohodlí zahradního altánu s romantickým výhledem na  zvlněnou krajinu protkanou viničními tratěmi.

Foto: komerční článek

Se sklenkou zdejšího svěžího ryzlinku, chardonnay či rulandy v ruce se myšlenkami snadno přenesete do francouzského Provence či Dolnorakouského Wachau, zůstáváte přitom v domácím a příjemném rodinném prostředí.

Ve vinařství na kraji Mutěnic si navíc můžete být jisti, že vám víno podává odborník, který se oblíbenému nápoji a jeho produkci věnuje dlouhé roky. S největší pravděpodobností to bude sám majitel Petr Štěpánek. “V rodině je letitá vinařská tradice, tudíž jsem k vinařství měl vždy blízko. Po vystudování Vinařské školy ve Valticích jsem se vínu začal věnovat aktivně,” popisuje své začátky vinař, který se svými víny jen za uplynulý rok posbíral více než dvě desítky ocenění, i v zahraničí.

Foto: komerční článek

A čím je jeho víno tak výjimečné? “Snažím se prosazovat na trh vína s nižším obsahem alkoholu a se zbytkovým cukrem. Je to zcela jiný směr, než kterým jde většina českých vinařů,” říká Štěpánek. Pro inpiraci pro svá vína si Petr Štěpánek zajel na stáž do Německa. Stěžejní vína, pro která dozrávají hrozny převážně přímo ve viničním katastru Mutěnic, jsou podle Štěpánka v jeho vinařství vyráběná z tradičních odrůd (tj. ryzlink, chardonnay apod.). “Nebráním se ani novějším odrůdám jako je třeba hibernal. Letos jsme do sortimentu nově zařadili i děvín. Při výrobě rád kombinuji tradici s moderními prvky,”přibližuje.

Foto: komerční článek

Pokud se do Mutěnic rozhodnete přijet, Petr Štěpánek vám bez váhání doporučí víno vhodné k aktuální sezóně. Třeba Sauvignon ročník 2013, pozdní sběr. “Jeho chuť je  líbivá s buclatým tělem angreštu a černého rybízu,” popisuje. Líbivé je i zdejší vinařství a další tekuté skvosty, které ukrývá.

 

Právě se děje

Další zprávy